Home / Ličnosti / LEGIJA SE NUDI ZA SVJEDOKA-SARADNIKA: Tvrdi da zna ko je naručio Đinđićevo ubistvo

LEGIJA SE NUDI ZA SVJEDOKA-SARADNIKA: Tvrdi da zna ko je naručio Đinđićevo ubistvo

Ulemekova poruka na suđenju da niko ne sprječava istražne organe da riješe političku pozadinu Đinđićevog ubistva izgleda kao da nudi saradnju nadležnima, ocjenjuju pravnici

Milorad Ulemek Legija, bivši komandant JSO, osuđen na više zatvorskih kazni od po 40 godina zbog atentata na premijera Zorana Đinđića, u završnim riječima na suđenju za pobunu JSO praktično se ponudio nadležnima za svjedoka-saradnika ukoliko žele riješiti političku pozadinu ubistva Zorana Đinđića, ocjenjuju sagovornici Kurira.

 

Ulemek je na suđenju prije tri dana kazao da niko ne sprječava istražne organe da riješe političku pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića.

 

Ne može manja kazna

 

To bi moglo značiti da Ulemek zna više od onoga što je rekao na suđenju za atentat na Đinđića, on je, po svemu sudeći, spreman svjedočiti u zamjenu za bolji tretman u zatvoru. Njemu zatvorska kazna ne može biti umanjena jer je za više djela osuđen na zatvorsku kaznu od po 40 godina, ali ono čime bi mogao trgovati s nadležnima jesu povlastice u zatvoru.

 

Advokat Borivoje Borović kaže da mu ova Ulemekova izjava izgleda kao da se nudi za saradnju nadležnima.

 

 

– On ne može dobiti klasičan status svjedoka-saradnika jer ima više djela za koja je dobio po 40 godina zatvora, ali može dobiti neke privilegije u izdržavanju kazne – kaže Borović za Kurir i dodaje da je nevjerovatno kako se šuti na svaki prijedlog da se saslušaju Čedomir Jovanović i Dušan Mihajlović, kao i ostali članovi tadašnje vlade koji su imali direktne veze sa „zemuncima“.
– U vrijeme kada sam branio Makinu grupu, „zemunci“ i Legija su priznali da, dok su oni prebijali članove Makine grupe, Čedomir Jovanović je sa fantomkom na glavi sve to snimao kamerom. Predložio sam njegovo saslušanje, kao i Dušana Mihajlovića, ali sud je to odbio. Mislim da se tu radi o nekoj autosugestiji, sudovi ne žele s političarima imati posla. U svakom slučaju, izgleda kao da se Legija nudi i mogao bi dati  dobre informacije – zaključuje Borović.

 

Ispipava teren

 

Prema riječima Bože Spasića, bivšeg radnika DB, izgleda kao da se Ulemek nudi nadležnima, ali nudi se uprazno jer, da nešto zna o političkoj pozadini ubistva Đinđića, već bi do sada to iznio.

 

 

– Oni, Legijini saradnici, već su na suđenjima optuživali sve i svakoga. Legija nudi nešto, ali nema kredita. Na to se niko neće upecati. Legija se nudi uprazno, da vidi da li će neko na to da se primi – kaže Spasić.

Podsjetimo, Ulemek je u Specijalnom sudu rekao i da je Dušan Spasojević, pokojni vođa „zemunskog klana“, sarađivao sa ljudima iz vlade Đinđića, kao i da je u tom postupku dokazano da je Čedomir Jovanović, lider LDP, dao obezbjeđenje vođi „zemunaca“ kada je ovaj pušten iz pritvora u septembru 2001. Optuženi za ubistvo premijera Đinđića je na suđenju pozvao Jovanovića da objasni zašto su „zemunci“ pušteni iz pritvora poslije otmice Miroslava Miškovića.

BIOGRAFIJA

Milorad Ulemek

 

U francusku Legiju stranaca stupio je 1986.

 

U Legiji je ostao šest godina, borio se u Čadu, Libiji, Bejrutu…

 

U Srbiju se vratio 1992. i priključio se Srpskoj dobrovoljačkoj gardi Željka Ražnatovića Arkana

 

Kada su se „tigrovi“ raspustili 1996, stupio je u JSO

 

1996, umjesto porodičnog prezimena Ulemek, počeo je koristiti prezime svoje prve žene Luković i na ime Milorad Luković mu je i izdat diplomatski pasoš SRJ

 

Nakon brojnih incidenata, na svoj zahtjev, a pod pritiskom vlasti, smijenjen je sa čela JSO

 

JSO je rasformisan 25. marta 2003, nakon ubistva premijera Đinđića

 

Godinu dana je bio u bjekstvu nakon atentata na Đinđića.

 

-Već 14 godina je u zatvoru, služi više maksimalnih zatvorskih kazni za različita krivična djela

 

 

SVE LEGIJINE KAZNE

  1. Osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića
  2. Osuđen na 40 godina za zločine „zemunskog klana“
  3. Osuđen na 40 godina za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali 1999.
  4. Osuđen na 40 godina za ubistvo Ivana Stambolića 2000.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

MILORAD DODIK NERVOZAN ;Već trebalo formirati Vijeće ministara a oni rješavaju neka druga pitanja …

Dragan Čović, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović sastali su se danas u zgradi državnog Predsjedništva …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)