Home / Ličnosti / MAMIĆ UVALIO I SEBE I LOVRENA:Pogledajte šta je Mamić greškom dao Sudiji umjesto Lovrenu

MAMIĆ UVALIO I SEBE I LOVRENA:Pogledajte šta je Mamić greškom dao Sudiji umjesto Lovrenu

Korijen svega leži u dokumentaciji koju je kao nove dokaze u spis Mamić stariji predao tijekom iznošenja obrane prošloga mjeseca. Ukupno je u registratorima bilo 227 dokumenata, od čega je sudsko vijeće na čelu sa sucem Darkom Krušlinom većinu prihvatilo i odlučilo ih prezentirati slajdovima na zidu sudnice. I već nakon 2-3 minute javio se Ivan Stanić, Mamićev odvjetnik.

– Molio bih da se ovi dokumenti izdvoje iz spisa, jer je riječ o našim internim bilješkama koje su se omaškom našle među dokazima, iako nemamo neki poseban problem s tim materijalom – rekao je Stanić. USKOK se tome usprotivio, ali sud ionako nije imao namjeru izdvajati tu dokumentaciju.

– To nisu nikakve bilješke, nego dokumentacija nastala nakon ispitivanja Lovrena u istrazi, a prije njegova iskazivanja na sudu, sve kako bi ga se pripremilo za svjedočenje pred vijećem i kako bi se njegov iskaz prilagodio obranama okrivljenika. Vidljivo je kako je dokument sačinjen na način da se prvo postavljaju određena pitanja, na koja se odgovara u prvom licu jednine, kao da odgovore na ta pitanja daje Lovren.

Razvidno je kako se dokumentom predviđaju pitanja koja bi svjedoku mogli na suđenju postaviti zastupnici optužbe te se navode dijelovi njegova iskaza s ispitivanja u USKOK-u – rekao je Petković, dodavši i kako se “usporedbom dokumenta pod nazivom ‘Pitanja’ s Lovrenovim iskazom na suđenju nesporno proizlazi kako je svjedok Lovren na glavninu pitanja odgovorio u skladu s ovim dokumentom, iz čega nesumnjivo proizlazi zaključak da je dokument pod nazivom ‘Pitanja’, sastavljen isključivo u svrhu pripreme Dejana Lovrena za svjedočenje u ovome predmetu

altalt

– S obzirom na to da je taj dokument u spis predao okrivljeni Zdravko Mamić, upravo bi on bio osoba koja je stajala iza takvog Lovrenova iskaza – naglasio je Petković. Inače, ti su dokumenti možda i važniji zbog istrage koja se pred ŽDO u Osijeku vodi protiv Lovrena, a zbog sumnje da je na suđenju Mamiću i ostalima lažno svjedočio, a koja je još uvijek u tijeku. Podsjetimo, Luka Modrić za to je kazneno djelo već optužen. Inače, odvjetnik Veljko Miljević, koji je u ovom predmetu punomoćnik Mamićeve supruge i njihovih kćeri, smatra da ti dokumenti nisu trebali ući u spis.

 

 – Budući da to sigurno ne zadire u suštinu ovog postupka niti se tiče odlučnih činjenica, a pogotovo ocjena o tome predstavlja li nešto radne materijale ili ne, to po mome mišljenju u dokazni postupak niti bi smjelo niti trebalo ulaziti. Ako je nekome zanimljivo da ima potrebu ispitivati predmet izvan onoga što se nalazi u suštini neka ispituje, ali to je predmet jednog drugog postupka, a ne ovog – rekao je Miljević, referirajući se tako na već spomenutu istragu protiv Lovrena, dok je na novinarski upit znači li to da je obrana pripremala Lovrena rekao.

– Na žalost, na ovakva pitanja sam sve češće prisiljen odgovarati. Ovdje je Mamićev branitelj jasno rekao što to predstavlja, a netko drugi, tko misli da predstavlja nešto drugo, neka pokrene taj postupak, a ne unutar ovog postupka proširivati dokaznu temu – istaknuo je Miljević.

 

Sljedeća bitna vijest je izmjena optužnice kojoj je USKOK očekivano pribjegao, a prema informacijama koje smo dobili suština u njoj nije promijenjena. Miljević nam je samo kratko rekao da je vidio kako je “iznos eventualne protupravne imovinske koristi ostao isti”. Podsjetimo, riječ je o 116 milijuna kuna. Svi okrivljenici moraju doći na sljedeću raspravu 28. svibnja kako bi se opet očitovali o krivnji.

U vrijeme dok se ovo događalo, Zdravko Mamić nije bio u sudnici, jer ju je svojevoljno napustio prije početka ročišta jer je u dvorani bilo više pravosudnih policajaca nego što je to uobičajeno. Konkretno, njih četvorica u uniformi, kao i trojica zaposlenika Ministarstva pravosuđa u civilu. Prema našim informacijama, riječ je o pojačanim mjerama osiguranja, a nakon što je Mamić u intervjuu Globusu najavio da će ako bude osuđen na zatvorsku kaznu “popiti otrov kao i general Praljak”.

– Hoće li svi ovi pravosudni policajci biti u dvorani čitavo vrijeme rasprave? – upitao je Mamić suca Krušlina, na što mu je ovaj potvrdno odgovorio. Mamić se potom ustao i krenuo van iz dvorane poručivši.

– Ne želim sudjelovati u ovoj predstavi – rekao je Mamić i izašao, a Miljević je nakon ročišta prokomentirao i pojačane mjere sigurnosti.

– Ako je točno na koju se informaciju to nadovezuje možda je to preuranjeno, jer je informacija glasila: “Učinit ću nešto, kad bude bilo to…” Prema tome, te mjere se ne trebaju poduzimati sada, nego eventualno po pravomoćnosti presude – rekao je Miljević, a piše Jutarnji.hr.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

Jedite bijeli luk i ne brinite: Ovako ćete se riješiti neprijatnog zadaha!

Bijeli luk ojačava imunitet, a zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava držaće …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)