Home / Ličnosti / ČEDOMIR JOVANOVIĆ U PRIŠTINI: “Dajte nam sjever Kosova i priznat ćemo vašu nezavisnost”

ČEDOMIR JOVANOVIĆ U PRIŠTINI: “Dajte nam sjever Kosova i priznat ćemo vašu nezavisnost”

– Ovo nije zvanični koncept srpske politike – naglasio je lider LDP-a

Lider neparlamentarne Liberalno-demokratske partije, Čedomir Jovanović, izjavio je na okruglom stolu o normalizaciji odnosa Beograda i Pristine, nezvanično, da Beograd želi da uzme sjever u zamjenu za priznavanje kosovske nezavisnosti.

– Vidim da se promijenila retorika, raspoloženje u kojem je sada društvo koje nije sposobno da razumije realnost. Nije više problem da predsjednik kaže da se sastao sa Tačijem, ne vjerujem u odnose koji se zasnivaju na osobama. To je prijetnja za Kosovo – naveo je Jovanović i izrazio zadovoljstvo što ima mogućnost da boravi u Prištini.

– Imao sam priliku da razgovaram sa političarima i mladima koji su dolazili u Beograd, ali ne ovdje u Prištini. Mnogo smo griješili, bilo bi bolje da je Srbija ranije imala razumijevanja za kosovski problem – rekao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, ono što je drugačije je situacija u svijetu i mi, kako je rekao, treba da mislimo o našim problemima.

– Nisam srećan što nema prostora za razgovor jer smo izgubili dosta prostora za manevrisanje. Često sam govorio da Srbija i Kosovo u dijalogu moraju da se suoče sa problemima. Vidio sam Vučićev intervju i podržao briselski sporazum i dijalog, jasno je da imamo različita mišljenja – rekao je on.

Portal navodi da je Jovanović kritikovao Beograd zbog onemogućavanja kosovskih karatista da učestvuju na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu.

– Mi razgovaramo sa Prištinom a karatisti ne mogu da uđu u Srbiju zbog države koju predstavljaju. Poseban je problem kada Srbija prihvata Šešelja, to je problem u mom društvu. Nisam srećan zbog toga i danas ne možemo računati na to da će se svi uključiti u rješavanje problema koje smo sami napravili – rekao je Jovanović, prenio je prištinski portal.

On dalje kaže da ne zna zašto “Srbija nastavlja da ignoriše činjenicu da je Kosovo nezavisna zemlja”.

– Međusobno priznanje nije realno i srpskom društvu ne treba to nametati. Vi govorite o međusobnom priznanju, ali šta želi Beograd? On nešto želi, ali to ne može da kaže – rekao je Jovanović i dodao “Dajte nam sjever Kosova i mi ćemo priznati vašu nezavisnost. Međutim ovo nije zvanični koncept srpske politike”.

Enver Hodžaj je rekao da cijeni njegovu posetu u vrijeme kada je, kako je rekao, Srbija donela odluku o zaustavljanju kosovskih sportista i poslanika.

– Cijenim tvoje stavove. Želim ti dobrodošlicu u vreme kada je Vlada Srbije zaustavila naše sportiste i učešće trojice kosovskih poslanika koji su bili pozvani od strane poslanika Srbije – rekao je on.

Hodžaj kaže da je istorijsko razmišljanje u Srbiji prepreka tome da završetak procesa dijaloga bude priznavanje.

– Problem između Kosova i Srbije nije priznavanje dokumentata, već srpsko istorijsko mišljenje o Kosovu koje sprečava to da konačni sporazum bude zaključen priznanjem – rekao je Hodžaj, prenela je Gzet.

SB/Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)