Home / Vijesti / BiH / DODIK PITA IZ ZVORNIKA: „Kome Ambasada SAD daje 12 miliona dolara za sprječavanje ruskog uticaja“

DODIK PITA IZ ZVORNIKA: „Kome Ambasada SAD daje 12 miliona dolara za sprječavanje ruskog uticaja“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Zvorniku da će RS tražiti od Ambasade SAD u BiH da transparentno obavijesti javnost o tome kome i u koje programe se doznačuje 12 miliona dolara namijenjenih za podršku nevladinom sektoru i medijima u ovoj godini

Dodik je rekao da je u izvještaju koji je RS dostavila Savjetu bezbjednosti UN navedeno da američka Ambasada u BiH samo u ovoj godini ima 12 miliona dolara da podrži nevladin sektor i medije koje oni hoće i šest miliona dolara da bi, navodno, spriječila uticaj Rusije na ove prostore.

“Tražićemo da američka ambasada jasno i transparentno obavijesti javnost o tome kome se doznačuje taj novac i u koje programe”, rekao je Dodik.

On je istakao da u Republici Srpskoj mora da se zna na koji se to način radi i da li je to direktno uplitanje u izborni proces i miješanje u unutrašnje stvari.

“To su stvari koje bi trebalo raščistiti jer ako bi Amerikanci doveli ovdje ekipu sebi podanih ljudi, onda Republika Srpska ne može računati na budućnost”, rekao je Dodik danas u Zvorniku gdje je otvorena fabrika “Zeohem”.

U izvještaju Savjetu bezbjednosti UN RS podsjeća da od 2010. do 2017. SAD nisu pokrenule veći program finansiranja medija, ali su od 2017. do 2018. godine pokrenuta najmanje tri velika programa finansiranja čiji su korisnici uglavnom mediji u BiH, a ukupna sredstva prelaze 12 miliona dolara.

Sredstva izdvojena za 2018. godinu namijenjena su za “smanjenje osjetljivosti na ruski pritisak, naročito u sektorima energetike i medija”, kao i “podršku nezavisnih medija, izbora i demokratskih političkih procesa”,

dodaje se u izvještaju.
(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)