Home / Kompanije i Tenderi / VELIKA ČISTKA U VOLKSWAGENU: Automobilski koncern potresa detektivska afera „Herzog“ čija je žrtva bio i bosanski poduzetnik Nijaz Hastor!

VELIKA ČISTKA U VOLKSWAGENU: Automobilski koncern potresa detektivska afera „Herzog“ čija je žrtva bio i bosanski poduzetnik Nijaz Hastor!

Kako piše njemački list “Bild am Sonntag”, advokat VW-a unajmio je privatnu detektivsku agenciju sa sjedištem u Berlinu, kako bi dobio informacije o “37 ciljnih osoba”, odnosno menadžera partnerskih firmi – ključnih dobavljača njemačkog automobilskog diva. Među ostalim, praćeno je i nekoliko menadžera, advokata i članova porodice vlasnika Prevent grupacije  Nijaza Hastora.

Operacija se odvijala pod kodnim imenom Herzog, a prema pisanju njemačkih medija, u martu 2017. godine, ta je akcija proširena i na Prevent grupaciju koja je također na listi ključnih dobavljača Volswagena.

Glasnogovornik VW-a zvanično je potvrdio ove navode za Bild, te objasnio kako su željeli dobiti potpuniju sliku o unutarnjoj strukturi grupacije.

“Sve usluge koje je za nas obavljala privatna sigurnosna agencija odvijale su se u skladu sa zakonom”, rekao je glasnogovornik VW-a.

Nije teško zaključiti zašto se ova špijunska akcija baš u martu 2017. godine proširila i na Hastorov Prevent. Upravo je tada bosanski poduzetnik pokušao  preuzeti punu kontrolu nad njemačkom firmom Grammer, koja je jedan od najznačajnijih proizvođača autodijelova ne samo u Njemačkoj nego i u cijeloj Evropi.

Kompanija Grammer AG bavi se izradom sjedišta i opreme za unutrašnjost vozila. Grammer ima 12.000 zaposlenika i radi u 20 zemalja širom svijeta, a njegov godišnji prihod iznosi skoro dvije milijarde eura..

Porodica Hastor, preko svojih kompanija Cascade i Halog, ima 22 posto vlasništva u Grammeru i pojedinačno je najveći suvlasnik ove iznimno profitabilne kompanije koja se ubraja u strateške partnere Volkswagena.

Krajem februra 2017. godine Hastorove kompanije, kao najveći suvlasnici Grammera, uputile su zahtjev rukovodstvu firme da im se prepuste ključne pozicije u kompaniji, odnosno pozicija glavnog izvršnog direktora i pet članova Nadzornog odbora.

Njihov prijedlog je odbijen, a uprava njemačke firme o ovom se oglasila na svojoj internet stranici.

“Cascade traži da pet od šest članova Nadzornog odbora koji predstavljaju ostale dioničare, uz izuzetak Dr. Hansa Lieblera, budu zamijenjeni drugim osobama koje su skoro sve sadašnji ili bivši uposlenici Prevent Grupe, koju kontrolira porodica Hastor. Uz to, zatražena je i zamjena glavnog izvršnog direktora Grammera AG”, navedeno je tada u službenoj obavijesti.

Cascade posjeduje 12 posto vlasništva u Grammeru. Vlasnik Cascade je kompanija Eastern Horizon Group Holandija, čiji su, pak, vlasnici Kenan i Damir Hastor, sinovi Nijaza Hastora.

Osim toga, Kenan i Damir su također vlasnici kompanije Halog, preko koje imaju još deset posto vlasništva u Grammeru.

“Namjere i ciljevi kompanija Cascade i Halog u Grammeru su još uvijek nejasne, ali su veoma važne za Izvršni i Nadzorni odbor radi daljeg razvoja firme u interesu dioničara, uposlenika i kupaca. Grammer AG je u više navrata tražio sastanak s predstavnicima porodice Hastor, ali termin tog sastanka još nije zakazan”, navodeno je u obavještenju koje je objavljeno na internet stranici kompanije Grammer.  

Njemačka kompanija dalje navodi da je zahtjev za smjenu pet članova Nadzornog odbora i izvršnog direktora “potpuno neočekivan i neshvatljiv”.

Iz Grammera su također naveli da Cascade i Halog nikada nisu imali nikave zamjerke na rad kompanije niti njenog Nadzornog odora i menadžmenta već da su, naprotiv, iskazivali zadovoljstvo radom organa kompanije.

Porodica Hastor oglasila se povodom saopćenja iz Grammera. Naveli su da zahtjev za zamjenu članova Nadzornog odbora “ne treba tumačiti kao agresivan korak ka preuzimanju kontrole nad kompanijom”, kako su to mnogi već protumačili.

Kako bi spriječili Hastora da preuzme punu kontrolu nad Grammerom, lansirana je lažna vijest kako bosanski poduzetnik namjerava zatvoriti većinu pogona u Njemačkoj i preseliti ih u BiH, zbog nižih troškova rada. Ta je lažna vijest pala na plodno tlo među radnicima Grammera koji su, zbog straha od gubitka radnih mjesta, organizirali porteste protiv porodice Hastor.

Nije isključeno da su lažne vijesti o preseljenju proizvodnih pogona Grammera u BiH plasirane baš iz privatne agencije koju je angažirao Volkswagen, odnosno sada već bivši čelni ljudi koncerna, Matthias Muller i Garcia Sanz.

U svakom slučaju, cijela priča se za Nijaza Hastora okončala na najbolji mogući način: iz vrha Volkswagena definitivno su uklonjeni njegovi ključni protivnici i Hastor ima izvrsnu priliku da učvrsti i proširi poslovnu suradnju s Volkswagenom. Bosanskom poduzetniku sada je otvoren put za preuzimanje moćne firme Grammer, u kojoj već ima vlasnički udio od 22 posto.

(SB/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)