Home / Vijesti / Regija / EMRIĆ O ODLAGALIŠTU OTPADA U TRGOVSKOJ GORI: “Hrvatska strana izbjegava razgovore i ne odgovara na prigovore…”

EMRIĆ O ODLAGALIŠTU OTPADA U TRGOVSKOJ GORI: “Hrvatska strana izbjegava razgovore i ne odgovara na prigovore…”

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić smatra da je najavljena izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u općini Dvor u Hrvatskoj veoma važno pitanje i da treba nastaviti zajedničke aktivnosti kako ovaj projekat ne bi bio realiziran u neposrednoj blizini rijeke Une.

Emrić je rekao da je prije šest mjeseci zatražio odgovor od Vijeća ministara o zvaničnim razgovorima sa predstavnicima Vlade Hrvatske.

“Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma predložio sam tačku dnevnog reda koja je jednoglasno prihvaćena, da za prvu narednu sjednicu Vijeće ministara pripremi informaciju o čemu je razgovarano, šta je dogovoreno i koji su stavovi Hrvatske”, naveo je Emrić.

On je istakao da je od početka uključen u ovu problematiku, proteklih 18 godina, tokom kojih je provedeno više aktivnosti s ciljem sprečavanja izgradnje odlagališta.

Emrić je naglasio da vlasti u Hvatskoj čine sve kako bi kroz strateške dokumente pokazali da je lokacija Trgovska gora odgovarajuća za izgradnju odlagališta.

“U posljednje vrijeme u saborskoj proceduri su usvojene izmjene i dopune Zakona o radiološkoj sigurnosti, gdje je predviđeno uspostavljanje centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, i to ne samo onog sa teritorije Hrvatske”, dodao je Emrić.

On kaže da hrvatska strana izbjegava da otvoreno razgovara o ovim aktivnostima i da na sve prigovore koji su upućeni tokom javne rasprave nisu stigli adekvatni odgovori, kao i da nije bilo reagiranja nakon usvajanja rezolucija o protivljenju iz BiH i njenih entiteta.

“Mi smo sve vrijeme pod pritiskom, da li će i kada biti ozvaničena izgradnja. Čudi me da Vijeće ministara nije dostavio informaciju o zvaničnim razgovorima, da znamo ima li nade da će Hrvatska odustati od lokacije. Ovako, ne znamo kako će se to završiti”, rekao je Emrić.

On smatra da je odluka Vlade Republike Srpske o prihvatanju Prijedlog rješenja o prethodnoj zaštiti Parka prirode “Una” veoma značajna.

Emrić je rekao da je gornji tok rijeke Une u statusu nacionalnog parka i da je značajno da cijeli tok ove rijeke bude pod režimom zaštite.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)