Home / Vijesti / BiH / Odmetnuta većina pod vodstvom Mirsada Kukića može stvoriti velike probleme u TK

Odmetnuta većina pod vodstvom Mirsada Kukića može stvoriti velike probleme u TK

SDA-ova unutarstranačka previranja eskalirala su smjenom Vlade TK i premijera Bege Gutića na više nego čudan način.

Nakon smjene bivšeg saziva Kantonalne vlade, u Skupštini TK stvorena je takozvana “vještačka”, odnosno “odmetnuta većina” koja bi u određenoj mjeri mogla biti pogubna za najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH, a posljedice bi mogli osjetiti i njegovi građani.

Od stavova zastupnika SDA koji su protekle subote glasali za smjenu Vlade TK najveća bošnjačka stranka u BiH se odmah ogradila, a isključenja su već počela.

Novi premijer TK Jakub Suljkanović građanima je poručio da nema potrebe da se brinu za finansijsku stabilnost kantona, da nova vlada ima podršku 20 skupštinskih zastupnika i da će nastaviti raditi prema usvojenim programskim dokumentima za 2018. godinu, kao i prema usvojenom budžetu.

Upravo je i sam Suljkanović spomenuo grupu od 20 zastupnika koji su izglasali nepovjerenje Vladi TK u čijem je sastavu i on bio kao ministar finansija, a pojedini zastupnici u Kantonalnoj skupštini već sada izražavaju bojazan da bi se kroz ovo zakonodavno tijelo “odmetnuta većina” mogla pokušati osvetiti SDA kao stranci kojoj su nekad pripadali.

S druge strane, Suljkanović je istakao da neće moći doći do većeg zaokreta u TK, ali da bi se to desilo da on nije izabran na premijersku poziciju.

“Izglasavanjem ove vlade došlo je do sprečavanja većeg problema u TK. S ovom vladom se nema šta, u tom smislu, radikalnije mijenjati”, rekao je Suljkanović koji je, prema odluci Izvršnog odbora SDA Srebrenik, isključen iz stranke, a za to je, kako je rekao, čuo iz medija.

SDP: Stvorena “privatna vlada” Mirsada Kukića

Iz Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) TK kažu da interesni sukobi i navodna čišćenja SDA ne donose ništa dobro građanima TK, s obzirom na to da se, kako su naveli, ovdje radi o interesnom sukobu za bolje pozicioniranje unutar SDA putem kojih bi se ostvarili samo lični interesi pojedinaca u ovladavanju resursima TK.

“Ovim putem želimo još jednom podsjetiti građane Tuzlanskog kantona da je u subotu na vanrednoj sjednici Skupštine TK smijenjena vlada kojom je iz sjene upravljao Mirsad Kukić, a imenovana nova ‘privatna vlada’ Mirsada Kukića. SDP je na sjednici Skupštine zauzeo principijelan stav i nije se miješao u unutarstranačke sukobe u SDA”, navode iz SDP-a.

Podsjećanja radi, za smjenu Vlade TK i premijera Gutića bilo je 11 zastupnika iz SDA te zastupnici iz SBB-a, Stranke za BiH, BPS-a te bivši poslanik DF-a Demir Beganović.

Zekan: Odmetnuta većina može napraviti čuda

Zastupnik SDP-a u Skupštini TK Sabid Zekan u razgovoru za Klix.ba je kazao da 20 ruku odmetnute većine u ovom zakonodavnom tijelu može učiniti čuda.

“Oni koji su se odmetnuli od SDA te s dijelom SBB-a upravo vladaju Tuzlanskim kantonom, mogu mijenjati sve moguće zakone i donositi važne odluke, jer iza njih ne stoji bilo kakva politička stranka, bez ikakve su kontrole, odnosno postoji vjerovatno kontrola interesnih grupa. Oni se, prema mom mišljenju, mogu inatiti i oficijelnoj SDA i u tom sukobu i inatu možda neće žaliti da žrtvuju i vola da bi dobili pljeskavicu. U tom smislu može se desiti da TK ima veliku štetu”, istakao je Zekan.

On je kazao da se moguća šteta može spriječiti ukoliko Ustavni sud FBiH uzme u razmatranje prijavu ranijeg premijera Gutića.

“Ukoliko sud utvrdi da su povrijeđeni Poslovnik o radu Skupštine TK i Ustav TK, onda sve može vratiti u prvobitno stanje. To je realna i moguća opcija, a druga je da SBB, koji je napravio katastrofalnu grešku, povuče svoju odluku te je ispravi, ali ja u to sumnjam”, naveo je Zekan.

On je rekao da zastupnici sada moraju pratiti situaciju, a eventualno ukoliko bude nepromišljenih odluka, ili bilo kakvih loših situacija po TK, reagovati i raspravama utjecati na trenutnu većinu te im dati određene argumente kako se ne bi dozvolilo pogoršanje u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH.

Didik-Sarajlić: Daljnje funkcionisanje vlasti zavisit će od Kukićeve volje

Samostalna zastupnica u Skupštini TK i delegatkinja u Domu naroda PFBiH Lejla Didik-Sarajlić smatra da je u TK trenutno riječ o situaciji koja je proizvod dominantno klijentelističkih odnosa i ponašanja u našoj politici uopće.

“Za očekivati je da ćemo imati sve više ovakvih slučajeva i u drugim manjim ili većim zajednicama, kao što je ovaj s TK. Stanje je vrlo slično onom nakon protesta, paljevina i obaranja vlasti na TK u februaru 2014. godine, kada je instalirana tzv. ‘ekspertna vlada’ TK kojom su i tada upravljali pojedinci iz SDA, među kojima je bio i Mirsad Kukić”, kaže Didik-Sarajlić.

Ističe da će daljnje funkcionisanje vlasti isključivo ovisiti o volji i shvatanju politike Mirasada Kukića, s tim da će u pravom političkom smislu, prema njenom mišljenju, najveća odgovornost ćbiti na SBB-u koji je dao podršku ovom procesu i novom političkom projektu za koji u ovom trenutku, osim Kukića, niko ne može znati šta je njegov krajnji politički cilj.

Na naš upit da li će građani u određenoj mjeri osjetiti posljedice, Didik-Sarajlić kaže da se boji sa su oni i do sada itekako osjećali posljedice funkcionisanja vlasti postojeće većine (SDA, SBB, SBiH, BPS i NSRzB) te da bi sada stvari mogle biti još i gore, imajući u vidu činjenicu da je praktično sve podređeno volji jednog čovjeka koji sada ima i formalno sve alate u svojim rukama, odnosno poluge vlasti i u zakonodavnom i izvršnim organima TK.

“Neke suštinske razlike u funkcionisanju vlasti neće biti jer je ona i do sada funkcionisala isključivo voljom pojedinaca, njihovih prije svega privatnih, a onda i političkih interesa. Nadam se da neće biti proizvedeni neki veći sigurnosni problemi po građane TK koji ionako žive u strahu za svoju egzistenciju. Ono što može proizvesti veći haos su moguće reakcije ljudi iz sistema upravljanja institucija TK, javnih i drugih ustanova, koji više neće znati koga slušati ili prema kome su više obavezni”, navodi ona.

Kada je riječ o formiranoj takozvanoj “vještačkoj većini”, Didik-Sarajlić smatra da će ona zasigurno apsolutno utjecati na donošenje svih odluka na području TK, a vrlo izvjesno i šire, odnosno u institucijama FBiH i BiH.

“Ako je jedan čovjek praktično uspio da ‘pojede veliku SDA’ u TK, zamislite onda koliku će tek moć nova većina pod njegovim utjecajem imati vezano za sve ostale procese, bojim se ne samo u TK”, zaključila je Didik-Sarajlić.

Klix
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)