Home / Ličnosti / ‘Ako pogledam dole dok nosim krunu, čak mogu slomiti vrat

‘Ako pogledam dole dok nosim krunu, čak mogu slomiti vrat

Kad ju jednom namjestite, ona stoji. Samo ne možete gledati dolje da pročitate govor, nego papir morate podignuti u visinu očiju, objasnila je kraljica u dokumentarcu…

Britanska kraljica Elizabeta II. upozorila je one koji bi mogli nositi krunu na glavi da u tim prigodama ne spuštaju pogled jer bi mogli ozlijediti vrat.

Kraljica je u rijetkom intervjuu za BBC u povodu dokumentarnog filma o njezinoj krunidbi 1953. kazala da je britanska imperijalna državna kruna “nezgrapna”.

Kruna teška 1,3 kilograma izrađena je za krunidbu njezina oca, Georgea VI., a kraljica ju je nosila na svojoj krunidbi i nosi je na otvorenju godišnjeg zasjedanja parlamenta.

“Srećom, moj otac i ja imamo glave istog oblika”, kazala je kraljica u dokumentarnom filmu “Krunidba”.

“Ali kad ju jednom namjestite, ona stoji. Samo ne možete gledati dolje da pročitate govor, nego papir morate podignuti u visinu očiju“, objasnila je.

“Jer kad bi pogledali dolje, slomili bi vrat i kruna bi ispala”, rekla je Elizabeta smiješeći se. “Dakle, krune imaju nekih nedostataka, ali su inače vrlo važne”.

U britanskoj državnoj kruni nalazi se oko 3000 dijamanata, safira, smaragda, bisera. Kraljica posebno voli dragulj crnog princa koji je navodno nosio Henrik V. u bitci kod Agincurta 1415.

Također je rekla da je zlatna ceremonijalna kočija kojom se vozila na krunidbu bila “strašna”.

“Nije uopće namijenjena putovanju. To su zapravo samo opruge na koži”.

Hina/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

TEŠNJACI U NALETU: Hifa Oil kreće u osvajanje crnogorskog tržišta

Otvaranjem benzinske pumpe u Podgorici Hifa Oil bit će prva prva domaća naftna kompanija koja …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)