Home / Vijesti / Svijet / Svjetska zdravstvena organizacija: marihuana nije opasna za zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija: marihuana nije opasna za zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno je odobrila kanabidiol, opuštajući spoj u medicinskoj marihuani, odlučivši kako nije riječ o opasnoj drogi.

O kanabidiolu te pripravcima na bazi istoga smo opsežno pisali nakon što smo posjetili Cannafest 2017. u Pragu gdje je upravo kanabidiol bio jedan od najvećih hitova na sajmu.

smo opsežno pisali nakon što smo posjetili Cannafest 2017. u Pragu gdje je upravo kanabidiol bio jedan od najvećih hitova na sajmu.

Spoj, također poznat kao CBD, može služiti kao učinkovit tretman za rak, Alzheimerovu bolest, epilepsiju i palijativnu njegu, a WHO je potvrdio kako se on može koristiti bez rizika od ovisnosti.

WHO smatra kako to ne bi trebao biti zabranjen lijek jer nije riječ o lijeku kod kojega postoji velika opasnost od zloporabe ili nezakonite proizvodnje i distribucije.

Prema mišljenju Stručnog odbora WHO-a o ovisnosti o drogama, dokazi iz nedavno obavljenih testova na životinjama i ljudima pokazuju da bi njegova primjena mogla imati terapijsku vrijednost kod liječenja napada uzrokovanih epilepsijom i srodnih stanja. Dobiveni dokazi također pokazuju malu vjerojatnost da će se kanabidiol zloupotrebljavati ili stvoriti ovisnost poput ostalih kanabinoida, primjerice THC-a.

Organizacija će u svibnju iduće godine predstaviti podrobniju analizu u kojoj će demonstrirati rezultate vezane uz kanabis i tvari povezanih s kanabisom.

Trenutno, svatko uhvaćen da posjeduje kanabis u Velikoj Britaniji može biti osuđen na najviše pet godina zatvora, neograničenu novčanu kaznuili oboje.

Već dugi niz godina postoje inicijative u svijetu, pa i u Hrvatskoj, da se legalizira medicinska marihuana kao lijek koji pomaže ljudima koji pate od kroničnih bolesti i anksioznosti.

izvor/100posto/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Prevrnuo se autobus kod Nevesinja, dvije osobe poginule, više povrijeđeno

NEVESINJE – U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros oko osam časova na putu …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)