Home / Vijesti / BiH / Posao- Za tri godine pod ključ otišle 13.104 firmi i zanatske radnje!

Posao- Za tri godine pod ključ otišle 13.104 firmi i zanatske radnje!

U Federaciji BiH u zadnje tri godine zatvoreno je 12.950 trgovačkih i zanatskih radnji, a ključ u bravu stavila su i brojne firme u kojima je radilo na desetine radnika, pokazuju podaci Porezne uprave FBiH. Koliko je situacija alarmantna svjedoči i izvještaj za januar ove godine u kojem je navedeno da je u januara ove godine broj ugašenih srednjih, malih i velikih preduzeća bio 154,te da se ukupan broj popeo na 13.104!

Od ukupnog broja zatvoreno je 2.359 firmi te 11.160 zanatskih radnji i trgovina. Samo u prošloj godini, po podacim Porezne uprave FBiH, s radom je prestalo 590 pravnih i 3.518 fizičkih lica.

Tiho umiranje

Opća kriza, nepovoljan poslovni prostor, prema ocjenama sindikalista, glavni su razlozi što je na hiljade poduzetnika stavilo ključ u bravu.
Sindikalisti ističu da je podatak o svakoj ugašenoj firmi zabrinjavajući, s obzirom da to za posljedicu ima otpuštanje na hiljade radnika, a samim time i povećanje „armije“ nezaposlenih, kojih u Federaciji BiH, po podacima federalne Agencije za rad i zapošljavanje, ima 366.705.

Brojka od tri hiljade fizičkih lica koja su prestala s radom ponavlja se iz godine u godinu, tako da u sindikatima očekuju da i u idućim mjesecima možemo očekivati sve veći broj vlasnika koji će biti primorani da zatvore svoje radnje.

Selvedin Šatorović, potpredsjendik Saveza samostalnih sindikata BiH, te predsjendnik Saveza sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja (SSOOiO) FBiH kazao je da je realni sektor u Fedearaciji Bih već odavno prepušten „tihom umiranju“.

– Mi smo već u sindikatu upozoravali da statistički podaci koji govore o velikom otvaranju radnih mjesta su u najmanju ruku sumnjivi iz razloga što niko na terenu ne može primjetiti to zapošljavanje o kojem neki pričaju. S druge strane, imamo egzaktne podatke gdje se konstatno zatvaraju radna mjesta, prije svega u realnom sektoru i metalskoj industriji. Dakle, podaci o zatvorenom broju više od 13.000 preduteća po nama su sasvim realni i očekivani, s obzirom da vidimo sve veći broj onih koji ostaju bez posla – kaže Šatorović.

Strah radnika 

Navodi i da je ovo sve pokazuje da izmjene radnog zakonodavstva koje su najavljivane kao procvat zapošljavanja u Federaciji BiH nisu donijele ništa osim nesigurnosti radnih mjesta i smanjenja prosječne plaće.

– Pore toga, imamo i konstantan straha kod radnika, svaki dan se  ljudi pitaju hoće li sutra u svom preduzeću osvanuti ili za mjesec dana. U prilog ovome ide i to da, kada bi tražili izvjštaj o investicionom ulaganju u Federaciji BiH dobili bi vjerovatno prazan papir jer stranih ulagača i novih firmi nije bilo. Sve se svodi na konstantna zaduženja prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) – podcrtava Šatorović.

S njegovom ocjenom slažu se i ekonomski analitičari koji navode da o oživljavanju poslovnih aktivnosti u idućem periodu nema naznaka, s obzirom da ne postoje programa i mjera kako bi se stvorio bolji poslovni ambijent.

izvor/Avaz/Autor: A. NUHANOVIĆ/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)