Home / Vijesti / Svijet / EU i Kanada potpisale sporazum o slobodnoj trgovini

EU i Kanada potpisale sporazum o slobodnoj trgovini

Evropska unija (EU) i Kanada potpisale su u nedjelju u Briselu Sveobuhvatni privredni i trgovinski sporazum (CETA), otvarajući put ukidanju carina na gotovo sve proizvode u međusobnoj trgovini.

Sporazum su potpisali kanadski premijer Jurint Trudeau i predsjednici Evropskog vijeća i Komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker te slovački premijer Robert Fico, čija zemlja u ovom polugodištu predsjedava Unijom.

Da bi sporazum stupio na snagu mora ga odobriti 28 zemalja.

“Teške stvari su teške, ali smo ih uspjeli riješiti”, kazao je Trudeau, koji je odbio davati izjave medijima.

Sporazum je potpisan nakon nekoliko sedmica neizvjesnosti zbog protivljenja koji su protiv njega iskazale vlasti belgijske pokrajine Valonije. Zbog toga što Valonija nije odobrila planirano potpisivanje sporazuma, federalna vlada Belgije nije dobila potrebna ovlaštenja. To je uzrokovalo otkazivanje potpisivanje sporazuma čiji pregovori traju duži niz godina.

U četvrtak, 27. oktobra, nekoliko regionalnih belgijskih uprava dogovorilo se o dozvoljavanju potpisivanja sporazuma o trgovini između EU i Kanade nakon čega je odlučeno da se organizira samit.

Istovremeno, ispred zgrade Evropskog vijeća oko 250 osoba demonstriralo je protiv potpisivanja Sporazuma. Pojačane su mjere sigurnosti, a oko zgrade je postavljena žica. Grupa demonstranata je ušla u zgradu Vijeća, a pripadnici sigurnosnih snaga priveli su 16 lica.

Izvor/Biznis.ba/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Izrael svojim državljanima ;odmah napustite Tursku !!

IZRAELSKO Vijeće za nacionalnu sigurnost izdalo je upozorenje svojim građanima da ne putuju u Tursku …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)