Home / Vijesti / BiH / Šta su vlasti obećale MMF-u: Prodaja Aluminija i Energoinvesta, restrukturiranje telekoma

Šta su vlasti obećale MMF-u: Prodaja Aluminija i Energoinvesta, restrukturiranje telekoma

Vlasti u BiH su, nakon nekoliko mjeseci spekulacija, konačno objavile Pismo namjere koje je upućeno MMF-u i koje će u mnogome odrediti živote bh. građana u narednom periodu. U Pismu namjere detaljno je navedeno i koje kompanije bh. vlasti namjeravaju prodati.

Vlada FBiH je pismo namjere objavila 14. septembra, a predizborna kampanja i najava referenduma u RS-u utjecale su na njegovu slabiju primijećenost u javnosti.

Na ukupno 32 stranice detaljno su obrazložene namjere vlasti BiH u oblasti ekonomske i socijalne politike, prodaje udjela u državnim preduzećima, smanjenju administracije…. Jasno je da će Pismo namjere MMF-u utjecati više na živote običnih građana nego predstojeći Lokalni izbori ili referendum u RS-u.

Prodaja telekom operatera





Što se tiče prodaje državnih preduzeća i udjela bh. vlasti u preduzećeima koja su već privatizirana, najviše polemike i ranije je bilo o telekom operaterima.

“U okviru ovog procesa Vlada Federacije BiH će, u konsultacijama sa Grupom Svjetske banke i/ili EBRD-om, završiti finansijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti (due diligence) za preduzeća BH Telecom i HT Mostar do kraja oktobra 2016. godine (strukturalna odrednica) i razgovarat će o mogućnostima i modalitetima povećanja profitabilnosti ovih preduzeća kroz unapređenje korporativnog upravljanja ili prodajom dionica”, navodi se u Pismu namjere.

HT Eronet je u polugodišnjem izvještaju za 2016. godinu iskazao gubitak od 1,1 milion KM i to je prvi put da jedan od tri dominantna telekom operatera posluje sa gubitkom. Treba napomenuti da će drugi dio godine biti i teži jer su na snagu stupile odluke RAK-a o nižim cijenama telekomunikacijskih usluga.

U Pismu namjere nije detaljnije pojašnjavano šta Vlada FBiH podrazumijeva pod “unapređenjem korporativnog upravljanja” kao ni koliko dionica bi eventualno moglo biti prodato.

Da Vlada FBiH itekako razmatra šta uraditi sa telekom operaterima potvrdio je za Klix.ba premijer FBiH Fadil Novalić rekavši da bi se telekom operateri mogli zadužiti kako bi bila finansirana izgradnja brzih cesta u FBiH.

Prodaja manjinskih udjela

Vlada FBiH je već prodala manjinski udio u Fabrici duhana Sarajevo koja je ranije privatizirana, a isto će uskoro biti urađeno i sa Sarajevoosiguranjem. Vlada FBiH je MMF-u obećala da će prodati i udio u Bosnalijeku.

Aluminij Mostar bi trebao biti restrukturiran i prodat do kraja marta 2017. Energoinvest i Energopetrolće također proći kroz mjere rekonstruiranja te biti prodati do kraja decembra 2017.

“U skladu s planom Agencije za privatizaciju Federacije BiH pristupit ćemo rješavanju statusa preostalih preduzeća u državnom vlasništvu i javnih preduzeća bilo putem restrukturiranja i eventualne privatizacije održivih preduzeća, ili stečaja/likvidacije onih preduzeća koja se ocijene kao neodrživa”, navodi se u Pismu namjere.

Vlade dvaju entiteta će, uz pomoć Svjetske banke, usvojiti planove restrukturiranja željeznica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a Vlada Federacije BiH tokom 2017. godine usvojit će i plan restrukturiranja javnih reduzeća u sektoru električne energije i plina i rudnika uglja. Planovi restrukturiranja će se zasnivati na povećanoj efikasnosti, uštedi troškova te tarifnim nivoima koji su dovoljni da osiguraju puni povrat troškova i održiv rad na komercijalnoj osnovi.

Da li “promjena tarifnih modela” kako bi poslovanje bilo komercijalno znači povećanje cijene električne energije – ostaje da se vidi.

I samo Pismo namjere pokazalo je da FBiH u ovom trenutku još uvijek ima značajne udjele koje može prodati dok je RS uglavnom sve što se moglo prodati ranije i prodala.

izvor/Klix/
Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)