Home / Vijesti / BiH / SAJAM ŠLJIVE GRADAČAC Zaštititi domaću proizvodnju i omogućiti izlazak na strano tržište
Poslovnidnevnik.ba Sjam šljive Gradačac

SAJAM ŠLJIVE GRADAČAC Zaštititi domaću proizvodnju i omogućiti izlazak na strano tržište

Zajedničkim presijecanjem vrpce 43. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu  su otvorili Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, te Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, Marinko Čavara, predsjednik FBiH i Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Poslovnidnevnik.ba Otvoren sajam šljive Gradačac 2016
Poslovnidnevnik.ba
Otvoren sajam šljive
Gradačac 2016

Nakon obilaska sajamskih prostorija zvanična delegacija predstavnici Vlada FBiH i TK posjetili su voćnjak Raifa Čolića u Mionici, gdje je u toku berba šljive. Na 19 hektara zasada šljive očekuje se ovogodišnji prinos od oko 250 tona.

Poslovnidnevnik.ba Raif Čolić
Poslovnidnevnik.ba
Raif Čolić

“Imam 10.000 stabala od kojih je 6.000 u rodu i od 5 sorti preovladava Stenlej. Procjenjujemo da ćemo imati između 130 i 150 kilograma šljive po stablu. Godina je bila rodna po prinosu. Na početku je bilo problema sa plasmanom do kupaca, no kada je krenuo izvoz sve je bilo bolje. Otkupljivač sa kojim sarađujem šljivu plasira na tržište EU u Italiju, Austriju, Njemačku i Sloveniju”, rekao je Raif Čolić, jedan od najvećih proizvođača šljive u Gradačcu i šire.

Poslovnidnevnik.ba Berači šljiva
Poslovnidnevnik.ba
Berači šljiva

U njegovom voćnjaku berbu obavlja između 40 i 45 radnika, te kako ističe Čolić u vrijeme kada su proizvođači suočeni sa problemom plasmana, on se odlučio na proširenje zasada.

“Ova godina je bila teška za poljoprivredu. Svi čupaju, a ja sadim. Treba raditi, treba se širiti. Kada imate veće kapacitete i količinu, imate i računa da radite”, rekao je Čolić.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić istakao je kako je neophodno usvojiti strateške dokumente i stvoriti uslove na nivou države BiH, kako bi izašli na tržište EU.

„Mi imamo komparativne prednosti za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, ali još uvijek nismo uspjeli uraditi zadaću, a to je da uspostavimo institucije na državnom nivou i usmjerimo strateške dokumente koji će garantovati bolju poljoprivrednu politiku i bolju zaštitu domaćim proizvođačima. Poljoprivredu treba jačati, jer poljoprivrednik nema nacionalnu pripadnost, ima samo svoje gazdinstvo i treba podršku onih koji vode vladu i resorsna ministarstva“, istakao je Dedić.

Premijer TK Bego Gutić je rekao da je želja Vlade TK približit se realnom sektoru i slušati poljoprivrednike.

„Proizvoditi hranu znači biti izložen konkurenciji iz uvoza, otežano izvoziti svoje proizvode, biti izložen raznim nedaćama i nemati baš adekvatnu podršku države. Takav ambijent moramo svi mijenjati, a posebno mi na visokim funkcijama. Zbog toga smo Vladi FBiH uputili naše prijedloge. To je dug proces kojem moramo težiti, isto kao i jedinstvenom tržištu, te sistematski definisanim poticajima usmjerenim ka strateškim proizvodima, a to su za naša područja posebno šljiva i kornišon. Treba krenuti u pripremu odbrambenih mehanizama kako bi šljiva i kornišon izašli na evropsko tržište, jer nam je želja sačuvati ova dva brenda“, poručio je Gutić.

Posebnu pažnju na ovom sajmu izazvao je dolazak bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, koji je po četvrti put na gradačačkom Sajmu šljive.

Poslovnidnevnik.ba Stipe Mesić
Poslovnidnevnik.ba
Stipe Mesić

„Sajmovanje je posebna grana proizvodnje. Nije dovoljno proizvesti kvalitetan proizvod, treba ga ispravno preraditi, koristeći kvalitetnu tehnologiju, a ovaj sajam je upravo pokrio sve tačke. Ovdje možete ne samo vidjeti najnoviju tehnologiju nego je možete nabaviti; možete vidjeti najbolji proizvod, ali ga možete i nabaviti. To je poziv tržištu da se orjentira prema ovom sajmu koji već godinama egzistira, a mnogi sajmovi prestali su funkcionirati samo zato što nisu znali šta tržište traži. Tržište treba iznova osvajati, jer nikad nije u potpunosti osvojeno i zbog toga BiH treba što prije ući u EU“, završio je Mesić.

Da bi se taj cilj i ostvario, općinski načelnik Edis Dervišagić je istakao kako se od ovakvih manifestacija očekuje da ponudi prijedloge, odgovore i inicijative za strateški razvoj poljoprivrede i povezivanje iste u globalnim okvirima. Ovaj sajam, smatra Dervišagić, ima orjentaciju da predstavi i promoviše poljoprivredu i prehrambenu industriju, te da naučnim i stručnim dostignućima istu i unaprijedi.

Prvi poslijeratni predsjednik Organizacionog odbora Sajma šljive iz 1996. godine i direktor Solana d.d. Tuzla Izudin Kapetanović podcrtao je da je Gradačački sajam svjedok prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, te velika prilika za poslovnu saradnju, za godišnju prezentaciju proizvoda i dostignuća izlagača u protekloj godini.

„U poljoprivredi leži velik potencijal. Domaći proizvođači su najveća motorna snaga protiv krize, ali i za ekonomski rast. Poljoprivrednici iz BiH su sve konkurentniji na stranom tržištu. Oni su iskoristili sve svoje resurse na putu do konkurentnog proizvoda, ali više nego ikada treba im podrška, kako bi zamijenili uvoz gdje god je to moguće“, zaključio je Kapetanović.

Na ovogodišnjem Sajmu šljive svoje proizvode i usluge prezentovat će 302 izlagača iz Austrije, Njemačke, Italije, Turske, Češke, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Na 7.500 kvadratnih metara bit će izloženi sajamski eksponati nekih od najzačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda. Posjetioci će tokom naredna četiri dana moći vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Pored toga će se na sajmu održati i tradicionalno stručno-naučno savjetovanje, kao i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa regionalne suradnje u oblasti poljoprivredne proizvodnje i biznisa.

Ovogodišnji 43. međunarodni sajm poljoprivrede i prehrambene idustrije – Sajm šljive održavat će se od 24. do 28. avgusta u Gradačcu.

izvor/Sajam/

grb sajma

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)