Home / Kompanije i Tenderi / Domaće kompanije / Poslovanje Grupe Triglav u prvom kvartalu 2016. je u skladu sa planovima Triglav Osiguranje Sarajevo nastavlja da bilježi rast poslovanja i u 2016. godini

Poslovanje Grupe Triglav u prvom kvartalu 2016. je u skladu sa planovima Triglav Osiguranje Sarajevo nastavlja da bilježi rast poslovanja i u 2016. godini

Zahtjevne prilike na tržištima osiguranja i prvenstveno historijsko nizak nivo kamatnih stopa na finansijskim tržištima utjecali su, baš kao što su to i očekivali u Grupi Triglav, na poslovanje vodeće osiguravajuće i finansijske grupe u Sloveniji i u regionu Adria u prvom tromjesečju 2016. godine. Grupa Triglav je na slovenačkom tržištu fakturisala 84,2 % konsolidovane bruto premije, što je za pola postotnog boda više no u istom periodu prošle godine. Na tržištima izvan Slovenije sva su osiguranja kćeri, osim društva u Banja Luci, ostvarila rast premija. U skladu sa strateškim usmjerenjima i planom za ovu godinu, Grupa Triglav ostaje prioritetno usmjerena na očuvanje visoke finansijske stabilnosti, profitabilnosti i bezbjednosti poslovanja. Triglav Osiguranje Sarajevo, koje je dio Grupe Triglav, u prvome kvartalu 2016. godine ostvarilo rast premije za 6,75%.

Što se tiče poslovanja u osnovnoj osiguravajućoj djelatnosti Grupa Triglav je postigla dobre rezultate. To jasno pokazuje i kombinovani količnik kao pokazatelj profitabilnosti poslovanja na području osiguranja imovine. I Grupa Triglav i Zavarovalnica Triglav poboljšale su ovaj količnik. On je na kraju kvartala ove godine iznosio 91,4 %, a količnik matičnog društva 82,3 %.

Rast premije na tržištima izvan Slovenije

Grupa Triglav je fakturisala 259 miliona eura konsolidovane bruto premije osiguranja i suosiguranja (1% manje nego u istom periodu prošle godine, pri čemu prošlogodišnji podaci sadrže i podatke češkog osiguranja). U Sloveniji je premija matičnog društva u odnosu na isti period prošle godine niža za 1 % (172,5 miliona eura), dok je premija Triglav, Zdravstvene zavarovalnice viša za 2 %, a premija Skupne pokojninske družbe viša za 9 %. U drugih pet država regiona Adria u kojima posluje Grupa, sva zavisna osiguravajuća društva (osim u Banja Luci) povećala su premiju u poređenju s istim periodom prošle godine. Najviši rast i to od 17 % ostvaren je na srpskom tržištu, u Hrvatskoj je povećanje iznosilo 13 %, dok je na makedonskom tržištu ostalo približno na nivou prošle godine. U Crnoj Gori rast premije je iznosio 6%, a na tržištu Bosne i Hercegovine sarajevsko osiguranje postiglo je rast od 6,75 %, a osiguranje u Banja Luci pad premije za 4 %.

Povoljni štetni događaji

U poređenju s kvartalom prošle godine Grupa je ove godine imala za 1 % manje bruto iznosa šteta (147, 3 miliona eura), a matično društvo za 2 % manje (95,7 miliona eura). U prvom kvartalu 2016. većih štetnih događaja nije bilo.

 

Očekivano niski financijski prinosi od investicija

Na poslovne rezultate Grupe značajno su utjecali prinosi od finansijskih investicija, koji su bili za 74 % niži nego godinu pre toga (kod matičnog društva niži za 50 %). To je prvenstveno zbog nižih neto kamatnih prihoda, nižih neto učinaka zbog revalorizacije i niže neto dobiti iz prodaje finansijskih sredstava. Dosljednim provođenjem mjera poslovne politike Grupa Triglav je prvi kvartal završila sa neto dobiti u visini od 23 miliona eura i bruto poslovnim rezultatom u visini od 28 miliona eura. Niži poslovni rezultat Grupe u istom periodu 2015. godine prvenstveno je posljedica nižih prinosa od investicija, što je u skladu sa očekivanjima društva.   

Rezultati kao odraz prilika na tržištu

Grupa Triglav i dalje zadržava visoku finansijsku stabilnost, što pokazuje za 4 % viša ukupna vrijednost kapitala (vrijednost 735 miliona eura) i za 1 % više bruto tehničke rezerve (vrijednost 2.632 miliona eura).

andrej slapar

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je izjavio: »U prva tri mjeseca 2016. godine Grupa Triglav je unatoč zahtjevnim prilikama i velikoj konkurenciji koja vlada na našim tržištima osiguranja, u osnovnoj djelatnosti osiguranja dobro poslovala, što pokažuje i naš poboljšani kombinovani količnik. Što se tiče finansijskih ulaganja mi baš kao i čitav sektor osiguranja djelujemo u prilikama kad su historijski niske kamatne stope, koje snižavaju finansijske prinose od investicija. Takve smo prilike očekivali i na podlozi poslovanja u prvom kvartalu ove godine ocjenjujemo da će godišnja bruto dobit Grupe biti ostvarena u planiranom rasponu.«

Grupa Triglav u Federaciji Bosne i Hercegovine

Triglav Osiguranje Sarajevo je, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prva tri mjeseca 2016. ostvarilo rast od 6,75% fakturisane bruto premije osiguranja (5,2 miliona eura) i u isto vrijeme premašilo plan. Veći rast premije Društvo je ostvarilo u segmentu životnih osiguranja – 16,64% više premije nego prošle godine – dok je broj aktivnih polica životnih osiguranja viši za 40,7%. Društvo zauzima 9,91 posto tržišnog udjela na tržištu Federacije BiH, što je više nego u istom periodu prošle godine.


»U prvom kvartalu smo uspjeli realizovali očekivanja osiguranika, bilježimo rast u svim segmentima poslovanja, i to veći od tržišnog prosjeka. U narednom periodu nastavljamo sa realizacijom strateškog plana i jačanjem finansijskog položaja Društva uz razvoj i plasiranje novih proizvoda« izjavio je Edib Galijatović, predsjednik Uprave Triglav Osiguranja Sarajevo, koje je početkom 2016. godine na tržište plasiralo i novi proizvod. Dobrovoljno zdravstveno osiguranje za vanbolničko liječenje obezbjeđuje visok standard zdravstvenih usluga, dijagnostiku i liječenje te asistenciju pri izboru ljekara i ugovaranju usluge.

edib-galijatovic

 

 

                               

                                        Triglav Osiguranje Sarajevo

Triglav Osiguranje je dio  Grupe Triglav, vodeće finansijsko-osiguravajuće grupacije u jugoistočnoj Europi. Izuzetna poslovnost, efikasnost, te stručnost u obavljanju poslova osiguranja su osnovne odrednice poslovanja Društva. Ostvareni rezultati svrstavaju Triglav Osiguranje sa sjedištem u Sarajevu u grupu najkvalitetnijih osiguravajućih društava na tržištu BiH. Sa više od 240 zaposlenih, 8 podružnica i preko 40 poslovnica, Triglav Osiguranje Sarajevo je u mogućnosti da tržištu na kojom posluje predstavi kompletnu ponudu životnih i neživotnih osiguranja, donoseći pri tome iskustvo sa razvijenih tržišta iz regiona.

Triglav grupa

Triglav grupa svojim znanjem, iskustvima i finansijskom snagom već 115 godina opravdava povjerenje osiguranika da će najbolje da se pobrine za njihovu bezbjednost i budućnost. Ključni stubovi poslovanja su osiguranja, upravljanje imovinom i djelatnosti koje podupiru ključne finansijske stubove. Najveća osiguravajuća i finansijska grupa u regionu Adria te jedna od vodećih u jugoistočnoj Evropi posluje u šest država i na sedam tržišta, na kojima zapošljava 5.400 ljudi. Visoki nivo finansijske stabilnosti Grupe potvrđuju dugoročne ocjene kreditnog boniteta i ocjene finansijske snage »A-», sa stabilnom odnosno pozitivnom srednjoročnom prognozom od strane bonitetnih agencija Standard and Poor's i A.M. Best. Glavne vrijednosti društva su stručnost, bezbjednost, jednostavnost i društvena odgovornost, misija i stvaranje bezbjednije budućnosti.

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)