Home / Vijesti / BiH / EKOLOGIJA OD PONEDJELJKA Konkurencijsko vijeće BiH stavilo van snage Pravilnik Federalnog ministarstva okoliša i turizma
Abandoned Broken Television in the Desert on a Cloudy Day

EKOLOGIJA OD PONEDJELJKA Konkurencijsko vijeće BiH stavilo van snage Pravilnik Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Federalno ministarstvo okoliša i turizma BiH je u potpunoj tajnosti i bez bilo kakvih konzultacija sa zainteresiranim stranama, objavilo Pravilnik o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom i Pravilnik o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda (Službene novine FBiH broj 8/16), u daljem tekstu Pravilnici.

Ovim Pravilnicima je Ministarstvo praktično ukinulo operatere sistema i sve aktivnosti vezane za ambalažu i ambalažni otpad, te električni i elektronski otpad prebacilo na Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Iako je prema zakonima BiH i FBiH, kao i Aarhuskoj konvenciji čiji je potpisnik država Bosna i Hercegovina, Ministarstvo bilo u obvezi provesti javnu raspravu i čuti mišljenja zainteresiranih strana i uraditi sveobuhvatnu analizu primjene Pravilnika od početka primjene Pravilnika do danas. Ministarstvo je propustilo sve naprijed navedeno i po ubrzanoj proceduri objavilo Pravilnike.

Objavom ovih Pravilnika prestao je važiti Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom (Službene novine FBiH br. 88/11 i 28/13) i Pravilnik o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda (Službene novine FBiH br. 87/12 i 107/14). Osim toga, operaterima sistema je naloženo da svu svoju imovinu, uključujući i sva neutrošena sredstva sa računa, prebace na Fond za zaštitu okoliša FBiH, za šta će Ministarstvo formirati posebnu komisiju.

Imajući u vidu brojne propuste koje je Ministarstvo napravilo donošenjem ovih Pravilnika, kao i njihovu nezakonitost, te činjenicu da bi njihova primjena prouzrokovala kršenje niza zakona Federacije BiH, pokrenut je postupak pred Konkurencijskim vijećem BiH.

Konkurencijsko vijeće BiH je donijelo Rješenje Broj 06-26-3-007-3-II/16 od 30. ožujka 2016. godine (Službene novine BiH br.35/16 od 13. svibnja 2016. godine) o privremenoj mjeri kojom se nalaže Federalnom ministarstvu okoliša i turizma BiH da privremeno stavi van snage i primjene Pravilnik o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom broj: 04-23-1334/15 od 21. siječnja 2016. godine (“Službene novine Federacije BiH” broj: 8/16).

izvor/manager.ba/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)