Home / Vijesti / Svijet / Prodajom nafte na crnom tržištu zaradili 500 miliona dolara AMERIČKI DUŽNOSNIK: ISIL naftu prodaje Assadovom režimu

Prodajom nafte na crnom tržištu zaradili 500 miliona dolara AMERIČKI DUŽNOSNIK: ISIL naftu prodaje Assadovom režimu

– Iako su Islamska država (ISIL) i Bashar al Assad na bojnom polju neprijatelji, sudjeluju u trgovini naftom vrijednoj milione i milione dolara – rekao je dužnosnik američkog ministarstva financija Adam Szubin.

On kaže da militanti ISIL-a trguju naftom vrijednom čak do 40 miliona dolara mjesečno, a znatne količine prodaju vladi predsjednika Bashara al Assada, dok dio prelazi preko granice u Tursku.

– ISIL prodaje mnogo nafte Assadovu režimu. Količine o kojima govorimo i iznosi novca o kojima govorimo su veliki – rekao je Szubin.

Szubin je dodao da “daleko najveća količina” nafte Islamske države završava pod Assadovom kontrolom, dok se dio potroši u područjima Islamske države ali i da dio završava u kurdskim područjima u Turskoj.

Ističe da je ISIL zaradio 500 miliona dolara prodajom nafte na crnom tržištu i opljačkao do milijardu dolara iz banaka u Siriji i Iraku.

– Mislimo da ISIL stiče profit na izvorima nafte i mada njihova nafta završava na raznim mjestima, to nije zapravo pritisak koji želimo kada je riječ o zaustavljanju priljeva financija. Sve se svodi zapravo na uništenje njihove infrastrukture – rekao je Szubin.

izvor/avaz/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)