Home / Vijesti / BiH / MARION KRASKE (NJEMAČKA EKSPERTICA ZA BALKAN)-HDZ-ov SPIN O “LEGITIMNOM PREDSTAVLJANJU” JE ČISTA KONSTRUKCIJA

MARION KRASKE (NJEMAČKA EKSPERTICA ZA BALKAN)-HDZ-ov SPIN O “LEGITIMNOM PREDSTAVLJANJU” JE ČISTA KONSTRUKCIJA

Umjesto dalje etničke podjele, postoji obaveza da se zaustavi stvarna, postojeća diskriminaciju Jevreja, Roma i građana Bosne i Hercegovine”, istakla je Kraske, koja se nedavno našla na udaru medija pod kontrolom HDZ-a BiH zbog svojih stavova o ovim pitanjima.

Merion Kraske

Bivša direktorica Ureda stranačke zaklade njemačkih Zelenih Heinrich-Böll-Stiftung u Sarajevu, Marion Kraske, u kontekstu razgovora o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini koji se posljednjih dana vode u Neumu, ukazala je na činjenice “naspram nacionalističkih narativa”.

Ona se tako osvrnula na tabelu objavljenu na Twitteru koja ilustrira tvrdnje da, primjerice, glasači u gradovima s hrvatskom većinom, ipak, nisu većinski glasali za HDZ.

Nadalje, tvrdi se da je to “Čovićeva notorna laž”, te da je “u svakom gradu Komšić imao svoje glasače, a u Mostaru preko 4.000”.

“HDZ BiH i njihov spin o takozvanom ‘legitimnom predstavljanju’ je čista konstrukcija. Umjesto dalje etničke podjele, postoji obaveza da se zaustavi stvarna, postojeća diskriminaciju Jevreja, Roma i građana Bosne i Hercegovine”, istakla je Kraske, koja se nedavno našla na udaru medija pod kontrolom HDZ-a BiH zbog svojih stavova o ovim pitanjima.

Ona je, također, dodala da demokratija znači jednaka prava za sve građane a ne posebna prava za vodeće etničke grupe koje pokušavaju učvrstiti svoju moć i korumpirane mreže.

“Misija EU bi trebala minimizirati etničku segregaciju umjesto da je produbljuje”, upozorila je Kraske, prenosi Radiosarajevo.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

Danska premijerka pretučena u Kopenhagenu

Danska premijerka Mette Frederiksen napadnuta je na ulici u starom dijelu Kopenhagena, izvijestila je danska …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)