Home / Ličnosti / TRUMP-REKAO SAM ČELNIKU TALIBANA DA ĆEMO IH RASTRGATI AKO KRENU NA KABUL

TRUMP-REKAO SAM ČELNIKU TALIBANA DA ĆEMO IH RASTRGATI AKO KRENU NA KABUL

Nekadašnji prvi čovjek Amerike govorio je za emisiju na “Fox” televiziji, te je otkrio kakav je dogovor imao s talibanskim političkim liderom Mulom Abdulom Ganijem Baradarom.

Abdul, kako sam volio da ga zovem, Abdul je samo mogao da nas čeka”, kazao je Donald Trumpu razgovoru telefonom i kazao da je njegova administracija “držala talibane pod potpunom kontrolom”.

“Svaki put kada bismo vidjeli da se pomjeraju, napali bi ih sa avionima F-18 i oni bi prestali sa napredovanjem. Ranije bi bili razoreni u komadiće. Sada, nula otpora”, dodao je on.

Trump je istaknuo da je povlačenje američkih vojnika iz Afganistana “najglupi potez koji je bilo ko napravio u historiji zemlje”.

“Ova zemlja nikada nije vidjela ovakvu glupost, i sada je naša zemlja u nevolji. Samo će biti gore… Bili smo u situaciji kada nisu smjeli ni blizu nas, plašili su nas se”, naveo je on i dodao da to više nije slučaj.

“Imao sam dogovor sa talibanskim vođom. To nije bilo lak čovjek. Nije on neki izviđač, kako bih rekao”, naveo je nekadašnji predsjednik SAD-a.

Trump se sastao sa vođom talibana devet puta u periodu od 18 mjeseci prije nego što je došlo do dogovora.

“Bilo je teško pregovarati sa osobom koja se borila protiv nas godinama, a sada ih koristimo da nas štite? Pogledajte šta se desilo sa našom zaštitom”, kazao je Trump.

Trump smatra da Talibani “nisu mogli da vjeruju kada su čuli da se američka vojska povlači iz rata”.

“Mislim da su poslali neke borce i nisu naišli na otpor. Držali smo sve pod kontrolom prije nego što je Biden došao i oni su vidjeli slabost. Biden ništa nije preduzeo. A zatim su preuzeli zemlju i uništili smo ugled Amerike, naše sjajne zemlje nevjerovatnih ratnika. Oni su i dalje sjajni ratnici, ali i dalje im je potrebno vodstvo koje nemaju”, kazao je bivši predsjednik SAD-a.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)