Home / Vijesti / BiH / DODIK-REČENICOM “DAYTON JE MRTAV” UZBURKAO SVE U BiH OD..

DODIK-REČENICOM “DAYTON JE MRTAV” UZBURKAO SVE U BiH OD..

“Moji partneri u Predsjedništvu, oni vjeruju u ove blefove stranaca sa Zapada. Ja ne vjerujem, ja ne vjerujem u to, visoki predstavnik nije prihvatljiv”, smatra Milorad Dodik

Turski predsjednik nastavlja svoju balkansku turneju. Recep Tayyip Erdogan uspio je u Bosni i Hercegovini okupiti sve članove Predsjedništva na jednom mjestu, i to radnom. No, čak ni on nije uspio približiti političke stavove. Dok je svoj govor bazirao na ekonomskoj suaradnji, Milorad Dodik je priču okrenuo u potpuno drugom smjeru. Odgovor ostalih članova Predsjedništva nije izostao. Tako je još jedan visoki dužnosnik napustio BiH, nakon što je nazočio javnom prepucavanju bh. političara. Problemi su ostali isti, prenosi televizija N1.

Uvaženi gost, svečano je dočekan. Na sastanku iza zatvorenih vrata – svi na okupu. Uskoro je počela zajednička konferencija. Turski predsjednik Erdogan u fokusu. Članovi Predsjedništva BiH za njega imaju samo riječi hvale.

“Dokazao se i on i njegova administraciji kao veliki prijatelji BiH”, kaže Željko Komšić.

“I meni je drago što u kontinuitetu već duže vrijeme razgovaramo o važnim pitanjima i uvijek osjećam blagonaklonost koja se pokazuje”, ističe Milorad Dodik.

“Turska je BiH dala najbolje pogodnosti u odnosu na sve države svijeta kada je u pitanju slobodna trgovina i havala”, dodaje Šefik Džaferović.

Riječi zahvale nisu kako treba ni došle do ušiju predsjednika Erdogana, krenuo je međusobni obračun članova bh. Predsjedništva.

Dok se jedva suzdržavao da ne zijeva tokom govora Šefika Džaferovića, dočakavši svoj red, Milorad Dodik je krenuo od Daytona do Schmidta. Iza njega, Džaferović se povremeno smije, Komšić uglavnom, “koluta očima”.

Moji partneri u Predsjedništvu, oni vjeruju u ove blefove stranaca sa Zapada. Ja ne vjerujem, ja ne vjerujem u to, visoki predstavnik nije prihvatljiv.Ja mislim da je najbolje očuvati mir uz dijalog, uz pozivanje prijatelja koji imaju autoritet. Ako mene pitate ja bih tu uključio i predsjednika Vučića i gospodina predsjednika Erdogana da obezbijede koordinaciju za politički dogovor ovdje”, smatra Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

I dok strance sa Zapada napada, strance s Istoka poziva da učestvuju u kreiranju budućnosti BiH. Dodik ponovo pokreće i pitanje “mirne disolucije”.

“Ja nisam toliki hipik da vjerujem da se može desiti mirna disolucija BiH. To je moje mišljenje, to je moj stav, i stojim iza ovoga od prvog do zadnjeg slova”, poručuje predsjedavajući Željko Komšić.

“Pozivam sve političare u BiH da se kane teških riječi. Ljudi s riječima sve počinje, sa riječju sve počinje i zato sam uvijek vodio računa o tome da ne izgovorim neku tešku riječ, da nešto ne isprovociram. Nekada i na račun vlastite štete”, jasan je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

“Dayton je mrtav”

Gost je s pažnjom slušao obraćanja. Bez facijalnih ekspresija, smijeha ili kolutanja očima. Čak i kad je upitan da prokomentariše političku situaciju – vješto je izbjegao da se miješa u unutarnja pitanja. No, utisci su očito ostali, jer Erdogan danas iz Crne Gore poručuje:

“Mi imamo historijsku odgovornost i obavezu ovdje. Zato nastavljamo posjete balkanskim zemljama i zato ćemo ih i dalje nastaviti. Jučer sam bio u BiH i razgovarao sa našim prijateljima tamo. Njihovo zajedništvo je za nas veoma važno. Vjerujem da Bosna i Hercegovina u jedinstvu i zajedništvu može prevazići svoje probleme”.

Dodik je izazvao reakcije, najviše zbog rečenice da je Dayton mrtav, jer su ga uništili stranci raznim intervencijama, te da treba drugo rješenje.

“To je najgora moguća stvar u koju Republika Srpska može biti uvučena, uz to i nepotrebno Dodikovo pozivanje da se u posredovanje uključi Turska, taj je nekakav fantomski novi dogovor ili novi mirovni sporazum za BiH, gdje od gotovog pravimo veresiju i bacamo sve do sada stečeno”, zaključuje Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

A, bacio, odnosno pogazio je Dodik i svoju riječ, dogovore i zaključke Narodne skupštine, navode iz opozicije u Republici Srpskoj. Iz Federacije BiH poruke – sa onim koji prijeti i vrijeđa, dogovora nema.

SB/PD.na

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)