Home / Ličnosti / VIDEO-Slovenka Melanija, prva dama SAD-a

VIDEO-Slovenka Melanija, prva dama SAD-a

Slovenija je svijetu dala američku prvu damu. Melanija Knaus, udana Trump, dolazi iz Sevnice, grada na obali Save. Ekipa Al Jazeere je pronašla ljude koji su Melaniju Trump poznavali prije odlaska u SAD.

Sevnica je gradić sa 5.000 stanovnika. Jedna od onih tipičnih malih sredina gdje se svi poznaju. Tako i s obitelji Knaus, kako se djevojački prezivala Melanija Trump, svi imaju neke veze.

“Mama je radila u Jutranki, otac je bio privatnik, imao je Knaushaus, otuda ih poznam”, kaže Milan, stanovnik Sevnice.


Uvijek je imala snove

“Kao djeca, moja i njezina majka radile su u Jutranki, sjećam se da smo se često okupljali na skijanju”, rekla je njegova sugrađanka.

Sada zatvorena postrojenja, tvornica Jutranka ‘80-ih je proizvodila dječju odjeću, koju je Melanija nosila na revijama. U ovoj je zgradi stanovala do 14. godine. Prijateljica Mirjana kaže da je bila osoba od povjerenja, dobro odgojena.

“Prije svega, imala je izrazito poštovanje za sve ljude. Melanija je bila jako suosjećajna…”, rekla je Mirjana.

Sjeća se da je Melanija kao dijete imala veliku ljubav za crtanje.

“Melanija je uvijek imala svoje snove. Puno je kreirala i stvarala. U tom smislu bih rekla da je Sevnica bila premala za nju, da bi sve te njezine ideje ugledale svjetlo dana. Još tada, kao dijete, željela je otići iz Sevnice u Ljubljanu”, priča Mirjana.

Velika karijera u manekenstvu

Više nisu u kontaktu. Nakon osnovne škole Mirjana je otišla u Brežice, a Melanija u Ljubljanu, u Srednju školu za dizajn.

“Godine 1987., dok je imala 16 godina, upravo na ovim stepenicama Melaniju je zapazio slovenski fotograf Stane Jerko. On se kasnije ispostavio čovjekom čije će je fotografije uvesti u svijet visoke mode”, javlja reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Fotografirao ju je samo dvaput. Na prvom fotosessionu, pripovijeda nam, bila je sramežljiva, no ubrzo je shvatio da bi mogla stvoriti veliku karijeru u manekenstvu.

“To je zbog njezinog karaktera, ukazivala je da hoće učiti. Pokazala je da vlada situacijom. Za nekoliko sati se uspjela opustiti i bilo je puno bolje nego na početku. Posebno na drugom snimanju, gdje je bila sigurnija u sebe”, kaže Jerko.

Milano, Pariz i New York…

Kasnije su slijedili Milano, Pariz i New York. Jerko kaže da mu je jednako draga bila tada, kao tinejdžerica manekenka, kao i danas – zanimljiva i elegantna. A s mjesta prve dame, tvrdi, može bitno utjecati na svijet mode.

“Lako bi mogla postati prva dama kao Jackie Kennedy ili neke druge koje su uistinu naglašavale ženstvenost prve dame Amerike. Meni se čini da je to veoma važno za predsjednika SAD-a”, rekao je Jerko.

Kada se Melanijina obitelj vrati iz SAD-a, onih nekoliko dana godišnje u Sevnici provedu u ovoj kući. Da bi unutra mogla biti dijaspora iz SAD-a, ukazuje tek američki poštanski sandučić. Sada, kada je Melanija postala prva dama SAD-a, pitoreskni grad uz Savu sigurno će dodatno dobiti na turističkoj vrijednosti.

Izvor: Al Jazeera

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)