Home / Vijesti / BiH / RS bi mogla platiti višemilionske penale za “Kosmos”

RS bi mogla platiti višemilionske penale za “Kosmos”

Ukoliko se desi najcrnji scenario pa banjalučko preduzeće “Kosmos” ode u klasičan stečaj, RS bi kao većinski vlasnik ove posrnule firme mogla platiti višemilionske penale poslovnim partnerima za neizvršene ugovore, saznaju “Nezavisne”.

Naime, ovo preduzeće, kojem je trenutno blokiran račun, ima ugovorene poslove sa domaćim i stranim partnerima u naredne dvije godine, tako da bi u slučaju neizvršenja tih poslova, a što ne bi bilo moguće u slučaju stečaja, većinski vlasnik morao obeštetiti te partnere. Pored toga, ova firma je nadomak ugovaranja još jednog velikog posla s jednim stranim partnerom, tako da bi klasičan stečaj, po mišljenju našeg sagovornika, bio suluda opcija, posebno jer je firma “živa”.

Ipak, u Upravi “Kosmosa” se nadaju da neće doći do tog “najcrnjeg scenarija”, već da će preduzeće iz predstečajne faze i kontrolisanog procesa restrukturiranja u trajanju od pola godine izaći zdravo i spremno za normalno funkcionisanje. Dušan Vještica, vršilac dužnosti direktora “Kosmosa”, rekao je da je Nadzorni odbor ovog preduzeća, zajedno s njim kao menadžerom firme, donio odluku da predloži Vladi RS kontrolisani proces restrukturiranja, a nikako stečaj.

Zakon o stečaju ima dvije faze

“Novi Zakon o stečaju podrazumijeva dvije faze. Prva faza je operativno i finansijsko restrukturiranje preduzeća i nakon pet plus jedan mjesec, firma može izaći očišćena, čistih bilansa, definisanih potraživanja, te nove ili stare vlasničke strukture. Dakle, zdravo preduzeće koje može funkcionisati i to je ta predstečajna faza”, rekao je Vještica. Međutim, on je upozorio da bi odlazak preduzeća u klasičan stečaj bio problem za RS. Naglasio je da u ovom trenutku, a na osnovu svih dospjelih potraživanja, i od strane Poreske uprave, on kao menadžer preduzeća i članovi Nadzornog odbora ne vide drugačiji izlaz iz te situacije osim kontrolisanog procesa, gdje će preduzeće ući u predstečajnu fazu, a onda se vratiti u normalan rad i preživjeti.

“Preduzeće ima dovoljno imovine i trenutnog posla i može ostvariti dovoljno prihoda. Onog trenutka kada račun preduzeća bude oslobođen u toj predstečajnoj fazi, odnosno omogućeno normalno funkcionisanje, ja sam 100 odsto ubijeđen da se preduzeće može vratiti u novu životnu fazu, očišćenog bilansa, bez dugovanja, tereta i da može normalno funkcionisati”, naveo je Vještica i dodao da je račun firme trenutno blokiran, te da su skoro svi radnici aktiviranjem presuda blokirali račun firme.

Inače, prijedlog Vladi RS, odnosno Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS, za finansijsko i operativno restrukturiranje preduzeća, dostavljen je krajem prošlog mjeseca. Kako smo uspjeli saznati, Vlada bi se po tom prijedlogu mogla odrediti polovinom sljedeće sedmice. Ukoliko Vlada da saglasnost na taj prijedlog, Uprava će biti zadužena da izradi konačan plan restrukturiranja koji treba da bude usaglašen sa svim povjeriocima, a nakon toga će nadležnom privrednom sudu predložiti taj plan, kako je to predviđeno novim Zakonom o stečaju. Biće otvoreno više varijanti, a neke od mogućih su i da radnici sa svojim potraživanjima postanu akcionari, te da se poreska dugovanja, koja iznose oko devet miliona KM, pretvore u kapital.

Inače, čitava priča u vezi s “Kosmosom” posljednjih godina uvijek poprima i političku konotaciju, pa se tako oko Sindikata i radnika stalno “motaju” pojedini političari. Svima je poznato da samo brend “Kosmos” u ovom trenutku vrijedi oko pet miliona maraka, tako da bi guranje ove firme u stečaj, po mišljenju dobro upućenih, bio pogrešan potez. Pored toga, suvišno je govoriti o deset hektara zemljišta koje je u vlasništvu ovog preduzeća, a koje se nalazi na odličnoj lokaciji u Banjaluci, i uvijek je zanimljivo svima, i koje bi nakon totalne propasti preduzeća moglo preći u građevinsko zemljište. Iz Vlade RS su nam rekli da se razmatra prijedlog dostavljen od strane “Kosmosa”, te da će biti sagledane sve mogućnosti i uzeta u obzir najbezbolnija varijanta za “Kosmos”.

izvor/NN/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)