Home / Vijesti / BiH / Svjetska banka tvrdi: Brži rast bh. ekonomije!

Svjetska banka tvrdi: Brži rast bh. ekonomije!

Svjetska banka procijenila je da će u narednom srednjoročnom periodu u Bosni i Hercegovini doći do povećanja ekonomskog rasta iznad tri posto, saznaje “Dnevni avaz”.

Naime, u najnovijem ekonomskom izvještaju za Evropu i centralnu Aziju ove svjetske finansijske institucije navodi se da će najavljeno povećanje investicija, zatim poboljšanje uvjeta poslovnog ambijenta, a što su mjere Reformske agende koje se realiziraju, realni bruto društveni proizvod (BDP) u naredni tri godine biti povećan sa 2,8 na 3,5 posto.

Smanjenje potrošnje

Ključni faktori su, kaže se, između ostalih, investicije u energetski sektor i turizam.

– Fiskalni deficit je projektiran na dva posto BDP-a, a uz postepeno smanjenje potrošnje, naprimjer na plaće, poboljšanje prihoda te smanjenje poreznih dugova – kaže se u izvještaju eksperata koji pomno prate dešavanja i korake bh. vlasti.

Dalje se navodi da će nezaposlenost, posebno među mladima, ostati i dalje visoka, ali da je, kako se konstatira, ipak u silaznoj putanji. Vlada FBiH je ove godine izdvojila 50 miliona maraka za prvo zapošljavanje i samozapošljavanje. Također, predviđa se i smanjenje siromaštva.

– Ključni ekonomski izazov s kojim se suočava zemlja je kako otvoriti ekonomiju prema investicijama privatnog sektora, koji treba predvoditi rast. Velike reforme u javnom sektoru su fundamentalne – neki su od nalaza Svjetske banke.

Ističe se da fiskalna konsolidacija neće biti efikasna ako ne dođe do efikasnih strukturalnih reformi kod rashoda te boljeg uređenja socijalne pomoći. Odobravanje programa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) te podrška drugih partnera, uključujući i Svjetsku banku, kako se navodi, mogu pomoći bh. vlastima da nastave s postizanjem rezultata iz veoma ambiciozne agende.

Značaj aplikacije

– Novi program MMF-a će pružiti sidro za srednjoročni makrofiskalni okvir – zaključuju u Svjetskoj banci.

U izvještaju se pozdravlja podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU te se naglašava da treba istrajati na provođenju ekonomskih i socijalnih reformi uprkos izazovima, među kojima su i lokalni izbori, a koji se održavaju najesen.

Potrebne su teške odluke

– Mnoge zemlje u Evropi i centralnoj Aziji i dalje imaju teška vremena zbog kombinacije političkih, fiskalnih i monetarnih izazova koji ometaju rast i ispitivanje njihove krhke ekonomije. Kreatori politika u regiji hitno trebaju donijeti teške odluke da bi se obnovio rast i otvorila nova radna mjesta – izjavio je Siril Miler (Cyril Muller), potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju.

izvor/biznis.ba/avaz/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

CRNE SLUTNJE ZA BIH IZ ŠVAJCARSKE RUSIJA PLANIRA OTVORITI NOVO ŽARIŠTE

Kao i Dodika, Čovića podržava Moskva, a pomaže mu Zoran Milanović. Vladimiru Putinu u interesu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)