Home / Vijesti / BiH / Bh. salon u sklopu sajma u Kini: Prijave kompanija moguće do 1. svibnja

Bh. salon u sklopu sajma u Kini: Prijave kompanija moguće do 1. svibnja

Kina je gladna svega i bh. vlasti i komore bi trebale više raditi na tome da se steknu preduvjeti za izvoz što veće grupe proizvoda na ovog ogromno tržište, kaže u razgovoru za Akta.ba Tomislav Sumić, konzultant Grad Ningba koji je zadužen za realizaciju sajmova u sklopu projekta Kina 16+, odnosno srednjoročne agende suradnje Kine i zemalja srednje i istočne Europe, kojom je Kina dala poseban status 16 zemalja centralno istočne Europe (CIE).

Nažalost, trenutno BiH na ovo tržište može izvoziti vino i rakiju i još neke proizvode, ali ne i one životinjskog podrijetla kao što su sirevi, pršut, meso, med.

Do sada je, priča nam Sumić, vodio dvije delegacije Kine u BiH i svi su bili oduševljeni našim sirevima, vinima, mesom. ”Bili su u Sarajevu, Beogradu, Skoplju… Kada oni vide to što imamo ovdje oni se oduševe i prirodnim bogatstvom i hranom i pićem”, priča naš sugovornik.

Zbog svega toga navodi da bi BiH trebala iskoristiti ovaj poseban status koji je Kina 2014. dala ovim zemaljama u čiju skupinu osim zemalja bivše Jugoslavije( Makedonija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Slovenija, BiH) spadaju i tri baltičke zemlje (Estonija, Latvija, Litva) kao i Albanija, Bugarska, Češka Republika, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Mađarska.

”Da bi oni privukli države centralno istočne Europe sa svojim proizvodima Kinezi su dali mandat gradu Ningbo da organizira sajam za tih 16 država. Jedan je održan prošle godine u lipnju i na njemu se predstavio izuzetno mali broj kompanija iz BiH, samo njih dvije”, kaže on.

Ove godine, nakon serije forma na visokoj državnoj razini održanim u nekoliko gradova CIE i onim koji je planiran u Sarajevu početkom sljedećeg mjeseca, slijedi sajam u gradu Ningbo na kojem će u lipnju ove godine priliku imati predstaviti i sve zainteresirane kompanije iz BiH.

Sumić kaže da je Grad Ningbo osigurao salon od 240 kvadrata za bh. proizvode tzv. Bosanskohercegovački salon gdje će biti izloženi svi proizvodi kompanija koje se žele predstaviti na na ovom tržištu.

”Kompanije nam mogu poslati svoje proizvode koje ćemo izložiti tamo. Rok za prijave je do 1. svibnja. Svi se mogu prijaviti i poslati svoje artikle, ali naravno to moraju biti oni proizvodi kojima je dozvoljen izvoz u Kinu ”, kaže naš sugovornik.

Prijava je moguća na mail: tomosumic2000@yahoo.com ili Emir Misimović na 061 133-939.

Kako šansa da se poboljša razmjena sa ovim zemljama postoji istaknuo je i na prošlogodišnjem Ekonomsko-trgovinskom forumu, predsjednik kineske vlade Li Keqiang, koji je kazao da se od početka inicijative Kina 16+ bilježi rekordan rast trgovinske razmjene sa državama centralne i istočne Europe i da je ona dostigla 16 milijardi dolara, što je ogromna cifra, čak i za Kineze.

Uvoz iz država centralne i istočne Europe u Kinu porastao je za 70 odsto.

”Kina želi da se poveže sa vašim regionom preko luka na Jadranskom moru. Mi nudimo tehnološka i infrastrukturna rješnja dok su Kini potrebni poljoprivredni proizvodi”, naveo je tada kineski premijer Li Keqiang.

izvor/Akta/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)