Home / Nauka i Tehnologija / Međunarodni sajam robota u Tokiju: Robot “kuhar” oduševio posjetioce
Međunarodni sajam robota u Tokiju (IREX), inače najveći sajam ovog tipa u svijetu, i ove godine privukao je pažnju ljubitelja robota iz cijelog svijeta. (David MAREUIL - Anadolu Agency)

Međunarodni sajam robota u Tokiju: Robot “kuhar” oduševio posjetioce

Međunarodni sajam robota u Tokiju (IREX), inače najveći sajam ovog tipa u svijetu, i ove godine privukao je pažnju ljubitelja robota iz cijelog svijeta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sajam se održava u japanskom kongresnom centru Tokyo Big Sight, a posjetioci iz svih dijelova svijeta imali su priliku upoznati se sa najnovijim dostignućima u ovoj oblasti tehnologije. Ipak, najveću pažnju privukao je robot koji priprema obrok u tradicionalnoj japanskoj kutiji za hranu.

Također, posjetiocima sajma predstavljeni su i humanoidni roboti koji pomažu ljudima u vanrednim situacijama, mali roboti koji plešu, roboti koji se kreću na pokret ljudske ruke, roboti koji sipaju vodu u čašu. Ljubitelji dronova uživali su u letu minijaturnog dron robota.

Prvi IREX organizovan je 1973. godine, a od tada se svake dvije godine održava u glavnom gradu Japana. Organizatori ovog sajma su Japanska asocijacija za robote (JARA) i kompanija Nikkan kogyo Shimbun. Sajam je inače prilika za brojne kompanije iz Japana, ali i iz cijelog svijeta, da predstave svoje proizvode u ovoj oblasti.

(Anadolu Agency)

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)