Priznali to ili ne, prehrana se sve više i više mijenja i sve nam je više stalo da jedemo zdravo i dobro.
Humus (namaz od slanutka) tradicionalno vezan za srednjoistočne kuhinje, sve više se konzumira i na našim podrujima. Slanutak kao bezglutenska namirnica, sve je traženija.
Zasitan je i sadrži više vitamina i minerala nego bilo koji drugi namaz, zato ne oklijevajte, napravite jednostavan humus. Ako nemate vremena namakati svježi slanutak i onaj iz konzerve je isto tako ukusan, a i brzo se sprema. kad dobijem iznenadne goste koji vole jesti fino i zdravo, često ga radim. Za samo 10-ak minuta je gotov!
Za 4 – 6 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: svježi slanutak – oko 1 sat i 30 minuta, konzervirani 10 minuta
- 20 dag kuhanog slanutka
- 1 dl vode u kojoj se slanutak kuhao
- 2 žlice sezama ili paste tahini (pasta od sezama)
- 1 – 2 češnja češnjaka
- 0,5 dl maslinovog ulja
- peršin (sitno nasjeckan)
- 2-3 žlice limunovog soka
- ½ žličice kajenskog papra
- kiml – po želji
- 1 žličica mljevene crvene paprike – za posipati
maslinovo ulje - sol
Dan ranije namočite slanutak u vodi. Kuhajte slanutak u neposoljenoj vodi 45- 50 minuta pa ohladite ili koristite slanutak iz konzerve.
Ako nemate gotovu pastu od sezama – tahini, napravite ga sami: sezam malo popržite na tavici dok ne dobije lagano-zlatnu boju, a zatim ga zajedno s malo ulja izmiksajte u umak.
Sezamu dodajte ohlađeni slanutak, češnjak, ulje, peršin, limunov sok, posolite, popaprite i zajedno izmiksajte u humus. Prema želji možete dodati i kiml, a po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Stavite ga u zdjelicu i ohladite u hladnjaku. Prije serviranja pospite ga crvenom paprikom i pokapajte s maslinovim uljem.
*U hladnjaku ga možete čuvati par dana.
*Humus poslužite s raznim vrstama kruha i svježim povrćem./Suzy J R/
Poslovnidnevnik.ba