Home / After Work / Savršen namaz od slanutka – humus

Savršen namaz od slanutka – humus

Priznali to ili ne, prehrana se sve više i više mijenja i sve nam je više stalo da jedemo zdravo i dobro.

Humus (namaz od slanutka) tradicionalno vezan za srednjoistočne kuhinje, sve više se konzumira i na našim podrujima. Slanutak kao bezglutenska namirnica, sve je traženija.

Zasitan je i sadrži više vitamina i minerala nego bilo koji drugi namaz, zato ne oklijevajte, napravite jednostavan humus. Ako nemate vremena namakati svježi slanutak i onaj iz konzerve je isto tako ukusan, a i brzo se sprema. kad dobijem iznenadne goste koji vole jesti fino i zdravo, često ga radim. Za samo 10-ak minuta je gotov!

Za 4 – 6 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: svježi slanutak – oko 1 sat i 30 minuta, konzervirani 10 minuta

  • 20 dag kuhanog slanutka
  • 1 dl vode u kojoj se slanutak kuhao
  • 2 žlice sezama ili paste tahini (pasta od sezama)
  • 1 – 2 češnja češnjaka
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 2-3 žlice limunovog soka
  •  ½ žličice kajenskog papra
  • kiml – po želji
  • 1 žličica mljevene crvene paprike – za posipati
    maslinovo ulje
  • sol

Dan ranije namočite slanutak u vodi. Kuhajte slanutak u neposoljenoj vodi 45- 50 minuta pa ohladite ili koristite slanutak iz konzerve.

Ako nemate gotovu pastu od sezama –  tahini, napravite ga sami: sezam malo popržite na tavici dok ne dobije lagano-zlatnu boju, a zatim ga zajedno s malo ulja izmiksajte u umak.

Sezamu dodajte ohlađeni slanutak, češnjak, ulje, peršin, limunov sok, posolite, popaprite i zajedno izmiksajte u humus. Prema želji možete dodati i kiml, a po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Stavite ga u zdjelicu i ohladite u hladnjaku. Prije serviranja pospite ga crvenom paprikom i pokapajte s maslinovim uljem.

*U hladnjaku ga možete čuvati par dana.
*Humus poslužite s raznim vrstama kruha i svježim povrćem./Suzy J R/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Dva jajeta šest dobrobiti

Jaja su namirnica o kojoj su kružile mnoge neistine, iako je jedna od osnovnih namirnica …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)