Home / Vijesti / Svijet / AMERIKA POSTAVILA ULTIMATUM SRBIJI I KOSOVU: Washington je poručio: “Dogovorite se ili slijedi TEŠKA KAZNA”

AMERIKA POSTAVILA ULTIMATUM SRBIJI I KOSOVU: Washington je poručio: “Dogovorite se ili slijedi TEŠKA KAZNA”

Washington je sve nervozniji zbog neposlušnosti dijela vlasti u Prištini i odbijanja da ukine takse na uvoz robe iz Srbije i BiH.
– Verujemo da je ukidanje takse važan korak za nastavak dijaloga – saopštila je Ambasada SAD u Prištini za prištinski Zeri.

Administracija Donalda Trumpa dala je nalog svojim službenicima da se hitno riješi pitanje Kosova, a da se za početak ukinu takse i Beograd i Priština vrate za pregovarački sto, saznaje.

Washington je sve nervozniji zbog neposlušnosti dijela vlasti u Prištini i odbijanja da ukine takse na uvoz robe iz Srbije i BiH.

 

Iz kabineta Donalda Trumpa pokrenuta je velika diplomatska ofanziva sa ciljem da se Beograd i Priština vrate za pregovarčki sto. Albancima u Prištini je jasno stavljeno do znanja šta moraju da ispune prije svega, navode mediji iz Prištine.

Zvanični Washington  je ozbiljno zaprijetio Haradinaju da takse što prije moraju biti ukinute, a kao kaznu najavljene su čak i sankcije protiv njega.

Priština mora da ukine takse, a Srbiji je jasno stavljeno do znanja da mora da bude konstruktivna i spremna za kompromis.

– Jasno je svima predočeno šta je za Ameriku važno u ovom momentu i da neće biti nikakve tolerancije, navode isti mediji.

Da je diplomatska ofanziva zaista počela govori i činjenica da se šef Kancelarije za KiM Marko Đurić prije par dana vratio iz SAD, a da su američki ambasadori u Prištini i Beogradu već obavili sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Ramušom Haradinajem.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer boravio je nedavno u Tirani, gde je razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Prema riječima albanskog premijera, jedna od tema razgovora bio je i dijalog Beograda i Prištine.

Razgovarali smo o odličnim bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Albanije, dijalogu Kosova i Srbije i političkoj situaciji u zemlji – naveo je Rama, prenosi ATA.

Amasada SAD u Prištini nakon sastanka Filipa Kosneta i Ramuša Haradinaja istakla je da je ukidanje sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz BiH i Srbije važan korak za nastavak dijaloga sa Beogradom.

– Verujemo da je ukidanje takse važan korak za nastavak dijaloga – saopštila je Ambasada SAD u Prištini za prištinski Zeri.

“Sjedinjene Američke Države pozivaju Prištinu i Beograd da sjednu za pregovarački sto i postignu što je moguće bolji sporazum”, izjavio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer.

“Ono što je važno za SAD jeste da svaki sporazum bude nešto što obje strane mogu da podrže, da obje strane vjeruju da štiti njihove suštinske interese, a ono što smo uradili jeste da podstičemo strane da sjednu za pregovarački sto i pregovaraju o sporazumu najbolje što mogu”, rekao je Palmer za Glas Amerike na albanskom jeziku./Slobodna Bosna/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Dva jajeta šest dobrobiti

Jaja su namirnica o kojoj su kružile mnoge neistine, iako je jedna od osnovnih namirnica …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)