Home / Vijesti / BiH / TUŽITELJIMA BIH UKINUTA POLICIJSKA ZAŠTITA

TUŽITELJIMA BIH UKINUTA POLICIJSKA ZAŠTITA

Tužitelji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ubuduće neće imati zaštitu pripadnika Direkcije za koordinaciju  policijskih tijela!

Ovakvu naredbu je donio Mirsad Vilić, direktor ove Direkcije koja djeluje u sastavu Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) koji je, kako se tvrdi, procijenio da neki od štićenih tužitelja zlouputrebljavaju policijsku zaštitu koju uživaju.

Budući da je ova odluka o povlačenju pratnje za državne tužitelje uslijedila desetak dana nakon što je u medije procurio skandal sa kćerkom državne tužiteljice Diane Kajmaković, koja je tokom novogodišnjeg izleta u Tursku imala pratnju policije i diplomatski status i tretman od strane dilplomatsko-konzularne mreže BiH, može se pretpostaviti da je Vilićeva odluka bila isprovocirana upravo tim događajem.

Pored Diane Kajmaković, policijsku zaštitu imali su i državni tužitelji Oleg Čavka i Dubravko Čampara, pa su Vilićevom odlukom bez pratnje su ostali i njih dvojica. I Čavka i Čampara su ukidanje pratnje primili mirno i  bez problema, dok je Diana Kajmaković, zbog koje je vjerovatno i uslijedila reakcija Mirsada Vilića, najavila tužbu protiv njega i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela!

Diani Kajmaković i Olegu Čavki policijska pratnja je dodijeljena još 2013. tokom sudskog procesa na Sudu BiH protiv Zijada Turkovića i njegove zločinačke organizacije na kojem su njih dvoje zastupali optužnicu. No, policijsku pratnju su zadržali sve do sada zbog procjene na njihov zahtjev i zbog procjene da im je sigurnost i dalje ugrožena. Pretpostavlja se da su troškovi njihovog obezbjeđenja, kao i članova njihovih obitelji, tokom šest godina  prešli milion i po maraka!

 

(SB/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)