Home / Vijesti / BiH / Stotinu djece migranata u USK krenulo u školu, upriličena dobrodošlica

Stotinu djece migranata u USK krenulo u školu, upriličena dobrodošlica

Drugo polugodište tekuće školske godine na području Unsko sanskog kantona započelo je danas, a u đačke klupe sjelo je i 105 djece iz migrantskih porodica koja trenutno borave u prihvatnim centrima za migrante na području ovog kantona.

Njih je danas posjetio i ministar obrazovanja u Vladi USK, Damir Omerdić, koji je istakao kako je nastava za ovu djecu organizovana u tri osnovne škole na području Bihaća i radi se o školama „Harmani“, „Prekounje“ i „Brekovica“.

On je istakao kako je plan da se nastavnim procesom obuhvati  ukupno 130 djece uzrasta devetih razreda i da će se to uskoro ostvariti kada se okončaju sistematski zdravstveni pregledi sve djece.

Tada će se nastava za preostalu djecu organizovati u Osnovnoj školi „Ostrožac“ na području Cazina.

„Obrazovanje mora biti dostupno svoj djeci i tu ne može biti nikakve diskriminacije. Uostalom to garantuju i međunarodne konvencije koje se bave zaštitom prava djece i svi se trebaju toga pridržavati“, kazao je Omerdić.

On ističe kako je u međuvremenu obavljena edukacija nastavnika koji će raditi s djecom migranata po posebno pripremljenom nastavnom planu i programu.

„Radi se o vrlo osjetljivoj temi jer su mnoga djeca prošla kroz različite vrste trauma. Tokom nastavnog procesa, djeca će učiti jezik i usvajati druga znanja“, kazao je Omerdić. On je dodao kako su sve pomenute aktivnosti pomognute od strane humanitarnih organizacija „Unicef“ i „Save the chlidren“, koje brinu o pravima djece širom svijeta. U Osnovnoj školi „Brekovica“ danas je u školske klupe sjelo 20 djece koja borave u Hotelu „Sedra“, gdje je prihvatni centar za migrante.

Predstavnici vijeća roditelja i učenici te škole su za nove školske kolege pripremili poklone dobrodošlice. Osnovna škola Brekavica ranije se pominjala u medijima zbog negodovanja roditelja da se djeca migranata uključe u nastavu. Međutim, nakon obavljenih pripremnih radnji u kojima su sudjelovali Ministarstvo obrazovanja USK, te međunarodne organizacije i poslije obavljenih sistematskih zdravstvenih pregleda, otklonjene su sve prepreke za učešće ove djece u nastavi.

Prema riječima Nazifa Horozovića, predstavnika vijeća roditelja u toj školi, u poklon za svakog novog učenika ubačena je identična poruka.

“Žao mi je što si morao napustiti svoj dom ali se nadam da ćemo postati drugari i podijeliti trenutke sreće u ovoj školi”, piše u poruci.

Devetogodišnja djevojčica Marjam iz Afganistana, koja skupa s roditeljima boravi u Đačkom domu u Bihaću, dobro je savladala osnove našeg jezika, jer je prije nego što je stigla u Bihać, jedno vrijeme boravila u jednom prihvatnom centru u Srbiji. Skupa s drugom djecom, u proteklom periodu pohađala je razne radionice i sada je spremna pohađati redovnu nastavu. „Drago mi je što smo krenuli u školu i radujem se novim drugarima“, kaže ova mala Afganistanka./NN/

 

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)