Home / Vijesti / BiH / Schmidt iskoristio bonske ovlasti: Poništio Zakon o imovini RS-a

Schmidt iskoristio bonske ovlasti: Poništio Zakon o imovini RS-a

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt održao je ispred zgrade OHR-a konferenciju za medije na kojoj je izjasnio da poništava samo zakon o državnoj imovini.

Obustavio sam primjenu zakona do oduke Ustavnog suda. Danas proširujem  i zabranu raspolaganja državnom imovinom.

Ovom odlukom samo BiH može raspolagati državnom imovinom, odnosno raspoređivati vlasništvo nad državnom imovinom, rekao je Schmidt.

– To ne znači da nepokretna imovina ne treba da se raspodijeli između entiteta i drugih nivoa vlasti u BiH. Pitanje državne imovine ne može se riješiti jednostranim mjerama, već samo odlukama u parlamentu BiH.

Schmidt je građanima poručio kako njegova odluka ne umanjuje status tog entiteta odnosno da oba entiteta imaju svoje mjesto u Dejtonskom sporazumu.

Zakon koje su usvojile vlasti RS narušio bi pravnu sigurnost zemlje. Ljudi koji imaju namjeru ulagati u RS žele biti sigurno da ono što kupuju je u skladu sa zakonom. Osiguravanje pravne sigurnosti je najbolja zaštita individualnih prava”, napomenuo je Schmidt.
Odluke stupaju na snagu objavljivanjem na stranici OHR-a, a na kraju je istao kako on nije ovdje samo zbog toga da dijeli sreću, te je političarima poručio sljedeće.

Ukoliko se potezi povuku protivno ovoj pravnoj stvarnosti, odnosno mojoj odluci, svi uključeni će snositi pravne posljedice.  I kada je riječ o ličnoj odgovornosti i o transakcijama. Ja sam iskoristio svoje izvršne ovlasti kako bih ovu zemlju poveo naprijed, a neke ljude doveo razumu, poručio je Schmidt./oslobodjenje/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)