Home / Vijesti / BiH / VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a ODLUČILO DA EUFOR OSTAJE U BIH ,AMBASADORICA SAD-a OPTUŽILA DODIKA DA PROIZVODI OPASNE TENZIJE

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a ODLUČILO DA EUFOR OSTAJE U BIH ,AMBASADORICA SAD-a OPTUŽILA DODIKA DA PROIZVODI OPASNE TENZIJE

“U ime evropske zajednice i u skladu sa Daytonskim mirovnim sporazumom, kao i odlukama Vijeća sigurnosti. Iz tog razloga nam je drago što je ova rezolucija usvojena”

U New Yorku je u toku zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a u vezi sa stanjem u Bosni i Hercegovini.

Vijeće sigurnosti UN-a je usvojilo Rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a, ali u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik.

Vijeće sigurnosti UN-a večeras je donijelo odluku o produženju mandata misije EUFOR-a (Althea) u Bosni i Hercegovini. Misija je produžena za narednih 12 mjeseci sa 15 glasova “za”.

Nakon usvajanja rezolucije, pred Vijećem sigurnosti govorio je francuski ambasador koji je izrazio podršku OHR-a, ali i zadovoljstvo zbog produženja EUFOR-ovog mandata.

“U ime evropske zajednice i u skladu sa Daytonskim mirovnim sporazumom, kao i odlukama Vijeća sigurnosti. Iz tog razloga nam je drago što je ova rezolucija usvojena”.

Ambasadorica SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a Linda Thomas-Greenfield pružila je punu podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu i OHR-u te upozorila bh. lidere da prestanu s opasnom i zapaljivom retorikom, a posebno lider SNSD-a Milorad Dodik te da se deblokira rad državnih institucija.

“Drago nam je da je visoki predstavnik Schmidt poslao čistu poruku o važnosti mira i stabilnosti. Zahvalni smo na izvještaju visokog predstavnika Christiana Schmidta. Iako nije ovdje s nama danas, pozdravljamo ga i zahvaljujemo na doprinosu i budućem radu u OHR-u u BiH, ima našu punu podršku. BiH se suočava s najdubljom političkom krizom u postratnoj historiji. Tu su opasna retorika, zahtjevi za zatvaranjem OHR-a i izborne reforme”, rekla je.

Ona je kazala da lider SNSD-a Milorad Dodik ima opasnu retoriku.

“Dodik je pozvao da se RS povuče iz Oružanih snaga BIH i drugih institucija BiH poput UIO, OSA-e… On govori i o potpunom povlačenju RS-a iz BiH. SAD podržava izjavu visokog predstavnika da je ovo opasno i za BiH i za cijeli Zapadni Balkan. Zabrinuti smo da Dodik pravi novi ustav za RS. Ovo je prijetnja za dejtonsku arhitekturu koja je osigurala mir i čuva ga do danas”, dodala je.

U posljednjih nekoliko mjeseci sve strane su dale određene opasne izjave, dodala je.

“Tražimo smirenost svih strana, da počnu raditi u korist građana BiH. To znači da se Predsjedništvo mora sastajati, institucije moraju biti operativne i na usluzi građanima. Moramo zaštiti ulogu OHR-a. On je važan za stabilnost BiH. Christian Schmidt ima našu punu podršku za provođenje civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma sve dok se ne ispuni 5+2. Tek tada BiH može napustiti međunarodnu superviziju”, rekla je.

Američka ambasadorica je istakla i važnost izbornih reformi i ograničenih izmjena ustava.

“Zvaničnici moraju implementirati sve presude sudova za ljudska prava i druge reforme, boriti se protiv korupcije i osigurati jednaka prava za sve građane BiH za izbore 2022. godine”, kazala je.

Istakla je kako je korupcija nedemokratska i iskra koja podriva stabilnost.

“Građani BIH zaslužuju bolje od svojih vlada. Ovo je delikatan momenat za BiH, ali sam sigurna da svi akteri moraju raditi na prosperitetu i boljoj budućnosti”, zaključila je.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)