Home / Vijesti / BiH / Dodik: Normativni okvir za vraćanje nadležnosti pripremiti u narednih šest mjeseci

Dodik: Normativni okvir za vraćanje nadležnosti pripremiti u narednih šest mjeseci

Republika Srpska će u narednih šest mjeseci pripremiti normativni okvir za vraćanje nadležnosti koje pripadaju Bosni i Hercegovini u oblasti odbrane, indirektnih poreza i pravosuđa, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je rekao da ne treba očekivati da će svih 140 zakona biti usvojeno odjednom već da je to dinamika koja će zavisiti od nadležnih tijela koja na tome budu radila.

Kolegij za tu sjednicu, prema Dodikovim riječima, biće zakazan desetog ili jedanaestog novembra, a Dodik očekuje da će sjednica biti održana između petog i 20. novembra.

On je podvukao da Srpska ne uzima nadležnosti koje po Dejtonu pripadaju, već samo da želi vratiti one nadležnosti koje su, kako je rekao, kriminalnim aktivnostima međunarodne zajednice oteli entitetima.

Što se tiče indirektnih poreza i ekonomije, Dodik je rekao da namjera nije da se ruši jedinstveno tržište niti jedinstvena stopa PDV-a na nivou BiH, već da se stvore entitetske službe koje će se baviti poreskim sistemom jer finansije, kako je naglasio, po Dejtonu pripadaju entitetima.

Dodik je najavio da će u narednom periodu uslijediti konsultacije sa raznim grupama u RS, te da će se donijeti najbolja rješenja.

On je pozvao opoziciju da se iz patriotskih razloga priključi ovoj inicijativi, a svi lideri su naglasili da pozivaju na mir, te da ovim aktivnostima ne žele ugroziti mir.

“Izvještaj Šmita neće biti usvojen”

Izvještaj Kristijana Šmita neće biti usvojen na Savjetu bezbjednosti, rekao je lider SNSd-a Milorad Dodik.

Dodik je istakao da će Šmit u istoriju ući kao vladar u pokušaju.

On je naglasio da je Šmit postao sluga bošnjačkog nacionalizma i da je to nacionalizam koji vri.

Što se tiče Palmera, rekao je da su Bošnjaci puzali pred njin, a da kada je rekao nešto što se njima ne slaže, postao neomiljen./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)