Home / Vijesti / BiH / DODIK ĆE DA PUKNE-DOGOVORENO IZGLASAVANJE VISOKOG PREDSTAVNIKA SCHMIDTA U VS UN -a KINA I RUSIJA ĆE GLASATI ZA ..

DODIK ĆE DA PUKNE-DOGOVORENO IZGLASAVANJE VISOKOG PREDSTAVNIKA SCHMIDTA U VS UN -a KINA I RUSIJA ĆE GLASATI ZA ..

Na samom činu glasanja Rusija i Kina će dati saglasnost (potvrdu) da ovaj njemački političar i diplomata naslijedi Valentina Inzka na čelu Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).

Na sastanku ruskog predsjednika Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkelpostignut je dogovor o načinu rješavanja krize u BiH, izazvane nepriznavanjem Christiana Schmidta za visokog predstavnika od strane političkih partija iz RS, ali i od strane stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a Rusije i Kine, piše Skener.info.

U najkraćem, saznaje Skener.info u odlično obaviještenim diplomatskim krugovima, kriza će biti riješena tako što će biti uvažen zahtjev srpske strane iz BiH, Rusije i Kine da se imenovanje Schmidta potvrdi na jednoj od narednih sjednica SVijeća sigurnosti UN-a.

Prema ovim izvorima, na samom činu glasanja Rusija i Kina će dati saglasnost (potvrdu) da ovaj njemački političar i diplomata naslijedi Valentina Inzka na čelu Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).

U cijelu priču i posredovanje u vezi sa razrješenjem krize biće uključen i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, čiju partiju CDU očekuju presudni izbori 26. septembra.

Primjetno je i da zadnjih sedmica SAD o slučaju Schmidt šute i da će, kako tvrde naši izvori, dati prešutnu saglanost da Christian Schmidt dobije i ovu vrstu verifikacije.

Sagovornici Skener.info odlično upućeni u političke (ne)prilike u BiH kažu da je skoro neprimjetno prošlo saopćenje Ambasade Ruske Federacije u BiH u kojem su naveli da “ruska ambasada nije protiv Christiana Schmidta”.

“Cijenimo njegovu političku težinu, uzimamo u obzir znanje i iskustvo poslovanja na balkanskom smjeru. Ali prema Christianu Schmidtu nije ispoštovan princip konsenzusa pri predlaganju njegove kandidature, niti je dobijeno odobrenje Vijeća sigurnosti UN.”

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

NSRS-ĆIRILICA ĆE BITI OBAVEZNA TKO SE NE BUDE PRIDRŽAVAO TOGA BIĆE KAŽNJEN U TOKU SJEDNICA NSRS POVODOM TOGA

U toku je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj se razmatra Prijedlog …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)