Home / Vijesti / BiH / BABO NE PLAĆA NIŠTA-Vatrogasci najavili tužbu protiv Fikreta Abdića

BABO NE PLAĆA NIŠTA-Vatrogasci najavili tužbu protiv Fikreta Abdića

… bez plaćenog prekovremenog, a oprema je očajna, starija od radnika.

Vatrogasci iz Velike Kladuše pripremili su tužbe protiv načelnika ove općine Fikreta Abdića jer već tri godine nemaju plaćen prekovremeni rad niti im se isplaćuje dodatak na plaću, što su prava koja im pripadaju po kolektivnom ugovoru za koji je Abdić dao saglasnost.

“Konkretno, tražimo da nam se za protekle tri godine isplati dodatak na plaću od 20 posto i prekovremeni rad. Uz taj dodatak se mora doplatiti i razlika za penziono-invalidsko osiguranje. Tužit će nas osam od 13 vatrogasaca. Predali smo papire advokatu”, kazao je vatrogasac Šefik Sadiković, dodavši da su neki bili za to da ide tužba preko sindikata, a ne ovako pojedinačna.

Vatrogasac Šefik Sadiković je prije nekoliko dana “probudio” javnost nakon što je na svom Facebook profilu objavio potresnu ispovijest kada je 9. augusta naišao na tešku saobraćajnu nesreću u mjestu Lipa i pritekao u pomoć.

Tada je naveo i koliko su vatrogasci u Velikoj Kladuši u ponižavajućem položaju.

“Ja sam objavio to što sam objavio kada sam na primjeru ove nesreće vidio koliko smo svi nemoćni bez vatrogasaca, a tako je kod mnogih nesreća bile one prirodne ili izazvane ljudskim djelovanjem, a vatrogasci su obespravljeni, posebno u Velikoj Kladuši”, kazao je za Faktor Sadiković.

U Službi civilne zaštite Općine Velika Kladuša nam je potvrđeno da jedino vatrogasci u ovoj bh. općini nemaju dodatak na plaću. Tako se njihova osnovna plaća kreće između 860 KM i 890 KM, plus minuli rad, ako se uzme u obzir da je osnovica 330 KM, a koeficijenti 2,6 i 2,7, kako nam je rekao šef Službe civilne zaštite Velike Kladuše Muhamed Galijašević.

Pri tome, oprema za gašenje kojom rade je više nego nezadovoljavajuća, a ipak uspijevaju odgovoriti zadacima iako su manje plaćeni od drugih.

“Što se tiče opreme za gašenje, odgovorno tvrdim da smo i tu najslabiji u državi. Imamo dva kamiona. Oba navalna, nemamo vozilo za dopunu vode, odnosno cisternu. Od ta dva pouzdaniji je “mercedes” proizveden 1966. godine. Drugi je ‘stayer’ kod kojeg moramo najlonom pokrivati sjedišta kad god pada kiša. Kamioni su donirani kao i sva oprema koju imamo jer naš poslodavac, Općina, nam nije kupila nijednu kacigu, rukavice, od kada ja radim, a vatrogasac sam 22 godine”, istakao je Sadiković.

Dodao je da godinama pokušava ukazati na katastrofalno stanje i potrebu da bude izgrađen novi vatrogasni dom jer nemaju ni garažu, pa zimi izlijevaju vodu iz vozila.

Vatrogascima je dodatak na plaću pripao po Zakonu o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH, ali je, kako je rekao šef Civilne zaštite Muhamed Galijašević, nekoliko načelnika općina podnijelo apelaciju Ustavnom sudu FBiH koji ju je uvažio i oslobodio općinu od obaveze isplate dodatka na plaću.

Presudom iz 2017. godine je utvrđeno da je članom Zakona koji propisuje isplatu dodatka, povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu Općine zbog nametnutih obaveza, a Parlament FBiH nije konsultirao općine niti im je osiguran novac za taj dodatak.

“Međutim, činjenica je da se na području Unsko-sanskog kantona i drugih općina i gradova ta odluka suda nije odrazila i ostalo je na snazi pravo na dodatak na plaću. Vatrogasci u Velikoj Kladuši su uskraćeni za to pravo i dovedeni u neravnopravan položaj. To nije u redu, ljudi jednako rade, a imaju znatno niža primanja nego drugi”, stava je Galijašević.

Kada je u pitanju oprema, Galijašević je rekao da su zadovoljni ličnom opremom koju su uglavnom dobili kroz donacije, ali da je vozni park u nezadovoljavajućem stanju.

“Vozila su starija i od samih radnika. Vozilo koje je u funkciji staro je 55 godina. Imamo još jedno vozilo novijeg datuma. Ali u planu je tender za nabavku polovnog vatrogasnog vozila koje će možda malo ublažiti tu sliku”, dodao je Galijašević.

(SB/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)