Home / Vijesti / Svijet / Zabrinjavajuće iz Engleske ,medju umrlima ima dosta cijepljenih..

Zabrinjavajuće iz Engleske ,medju umrlima ima dosta cijepljenih..

MNOGE ljude, osobito one kolebljive prema cijepljenju, zbunile su informacije prema kojima u Velikoj Britaniji, u kojoj je oko pola stanovništva procijepljeno, među umrlima od covida-19 ima podjednako cijepljenih i necijepljenih.

Naime, podaci studije Public Health England (PHE) pokazali su da je u Velikoj Britaniji od 259 ljudi koji su umrli nakon što su oboljeli od korone 116 bilo potpuno procijepljeno, a 143 nije, javlja Index.

Pritom treba imati na umu da je više ispitivanja pokazalo da cjepiva ne štite 100% te da je jedna doza cjepiva prilično slaba zaštita od delta soja. Primjerice, Pfizer, čija jedna doza protiv alfe pruža zaštitu preko 80%, protiv delte je učinkovit samo 56% ili čak manje. Prema istraživanju predstavljenom u uglednom časopisu Nature, dvije doze Pfizera potaknule su stvaranje protutijela na deltu kod 95% procijepljenih iako su i kod njih razine titrova protiv delte bile 3 do 5 puta niže nego protiv alfe.

Dakle, jasno je da su cjepiva, koja nisu 100% učinkovita ni protiv alfe, još manje učinkovita protiv delte. To znači da je za očekivati da će se čak i među potpuno procijepljenima naći nekih koji će teško oboljeti i umrijeti. Osobito to vrijedi za starije i bolesne slabog imunosnog odgovora ili one koji uzimaju imunosupresive radi transplantacije (kako ne bi odbacili transplantirani organ) ili nekih drugih zdravstvenih problema.

No znanstvenici i dalje inzistiraju da su cjepiva vrlo učinkovita protiv delte te da jako smanjuju broj oboljelih, a osobito hospitaliziranih i umrlih.

 

Teleskop.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)