Home / Vijesti / BiH / Ja sam ideja Angele Merkel, poručujem da u BiH dolazim sa jasnim očekivanjem!

Ja sam ideja Angele Merkel, poručujem da u BiH dolazim sa jasnim očekivanjem!

Budući novi visoki predstavnik Christian Schmidt govorio o svojoj narednoj funkciji koju će obnašati u BiH

Schmidt prokomentarisao je svoju novu ulogu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koju će političar CSU i bivši savezni ministar poljoprivrede preuzeti 1. augusta.

On je tokom posjete uredništvu FAZ-a, govorio o “vrlo opsežnim kompetencijama” svog novog položaja sa sjedištem u Sarajevu.

“Odlazim tamo s jasnim očekivanjem da će se pokrenuti razvojni proces koji je zastao. To znači da će pristupiti kritičkim pitanjima na posvećen način. Prije svega, to je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Podjela teritorija to svakako nije”, istakao je budući visoki predstavnik.

Najavljuje da će se odlučno suprotstaviti svim historijskim narativima koji stavljaju vlastitu etničku skupinu iznad ostalih građana. Uz to, mladima je potrebna perspektiva u vlastitoj zemlji. Trenutno više od 70 posto mladih želi napustiti zemlju.

“Ja sam ideja Angele Merkel”, kaže dugogodišnji član Bundestaga iz Srednje Frankonije o tome kako je dobio novu funkciju. Prije nego što je Schmidta 27. maja imenovalo Vijeće za provedbu mira (PIC), morao se boriti s žestokim protivljenjem Rusije.

Christian Schmidt preuzima novu funkciju s ciljem da je dugoročno sam ukine. Dok se to ne dogodi i dok Bosna i Hercegovina ne dobije realne izglede za pristupanje EU, još je dug put. Kada je EU u pitanju, Schmidt razmišlja pragmatično.

“Moramo razmišljati o srednjim koracima”, poručio je Schimdt.

PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)