Home / Vijesti / BiH / Novalić i Dedić u Bihaću: 25 miliona maraka za bihaćki aerodrom

Novalić i Dedić u Bihaću: 25 miliona maraka za bihaćki aerodrom

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić na današnjem je sastanku s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem potvrdio kako je u ovoj godini za projekt izgradnje aerodroma u gradu na Uni osigurano 25 miliona KM.

“Za dosadašnju fazu gradnje izdvojeno je oko 10 miliona, te je u ovoj godini osiguran budžet od još 25 miliona maraka. Konkretno na današnjem sastanku smo govorili o programu utroška tih sredstava, odnosno potrebnom vremenu za realizaciju naših planiranih poteza u okviru spomenutog ovogodišnjeg budžeta. Apsolutno smo saglasni da idemo u faznu gradnju, prvenstveno ove godine poletno-sletne staze dužine 1. 200 metara, prve faze aerodromske zgrade, osvjetljenja, radarskog praćenja, elevatora za prilaz aviona i ostalih tehničkih stvari”, riječi su premijera Novalića.

Dodao je i mogućnost uključivanja eventualno zainteresiranih koncesionara u kompletan projekat.

“Ukupna vrijednost projekta aerodroma u Bihaću je oko 130 miliona KM, a mi ćemo s ovogodišnjim sredstvima već doći do cifre od oko 35 miliona KM koje je osigurala Vlada Federacije BiH. Ne bismo imali ništa protiv uključivanja koncesionara, ne toliko zbog potrebnog novca, koliko zbog iskustva i mogućnosti turističke i poslovne promocije kako aerodroma, tako i Unsko-sanskog kantona”, izjavio je premijer Federacije BiH.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić podsjetio je na važnost ovakvog projekta za cijeli Unsko-sanski kanton, te istakao vjeru u uspješnost konačnog ishoda u skorijem vremenskom periodu.

“Već smo uradili projektnu dokumentaciju, prilazni put, testnu poletno-sletnu stazu i izvršili dobar dio eksproprijacije zemljišta, pa sam zaista optimističan oko realizacije možda i najvećeg projekta ikada za Unsko-sanski kanton. Brzo krećemo s daljim radovim, odnosno svrsishodnim raspolaganjem novcem kojeg je osigurala Federalna vlada. Već je u izradi aeronautička studija, tako da je pred nama mnogo posla ove godine”, kazao je bihaćki gradonačelnik Fazlić.

Na današnjem sastanku kojem su prisustvovali i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, te zastupnici u federalnom i državnom parlamentu Hamdija Abdić i Hadis Jusić razgovaralo se i o uslovima za skorašnji početak gradnje putne komunikacije Bihać – Bosanska Krupa preko Srbljanskog platoa.

izvor:Krajina.ba

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)