Home / Ličnosti / Njemačka Planira Nove Mjere, Policijski Sat Uvodit Će Se Automatski?

Njemačka Planira Nove Mjere, Policijski Sat Uvodit Će Se Automatski?

Njemačka vlada planira konkretne mjere nakon promjene zakona o zaštiti od zaraza koji bi saveznim vlastima trebao omogućiti uvođenje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa i na razinama koje su inače u nadležnosti saveznih pokrajina, javljaju njemački mediji u subotu.

Kao glavnu mjeru mediji, pozivajući se na izvore u saveznoj vladi, navode automatsko uvođenje policijskog sata između 21 i 5 sati u gradovima i okruzima u kojima sedmodnevna incidencija tri dana zaredom premašuje vrijednost od 100.

Kako nadalje stoji u popisu mjera koji bi u utorak trebao biti predočen zastupničkim klubovima vladajućih stranaka Unije CDU/CSU te Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), u slučaju porasta incidencije iznad 100 škole, fakulteti i vrtići trebali bi prijeći na online nastavu odnosno uvesti izvanredni režim.

Mjera zatvaranja bi se isto tako odnosila i na sva maloprodajna mjesta koja nisu nužna za opskrbu građana. To se odnosi na sve trgovine osim trgovina s namirnicama, ljekarna, drogerija ili benzinskih crpki.

Reforma zakona o zaštiti od zaraza

Savezna vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel prije nekoliko dana najavila je reformu zakona o zaštiti od zaraza koji bi središnjim vlastima omogućio uvođenje mjera bez obzira na stav saveznih pokrajina, koje trenutno odlučuju o tomu kada mjere stupaju na snagu.

U pozadini je nezadovoljstvo savezne vlade odnosom lokalnih vlasti prema zajedničkom dogovoru savezne i pokrajinskih vlada o automatskoj upotrebi tzv. “kočnice u slučaju nužde” tj. automatskom uvođenju strožih mjera u slučaju porasta broja novozaraženih.

Promjena zakona omogućila bi uvođenje mjera na lokalnoj razini

Promjena zakona bi saveznim vlastima omogućila uvođenje mjera bez čekanja reakcije lokalnih vlasti.

Prema navodima iz savezne vlade, promjenu zakona podržavaju sve parlamentarne stranke s izuzetkom desno-populističkog AfD-a.

Prema navodima predsjednika Bundestaga Wolfganga Schaeublea, zakon bi već sljedećeg tjedna mogao biti izglasan u donjem domu parlamenta, a gornji dom parlamenta Bundesrat bi o istom zakonu trebao glasati na prijevremenoj sjednici u drugoj polovini travnja.

 

superradio-minhen.de/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)