Home / Ličnosti / Njemački Ministar Zdravstva Pozvao Na ‘Oprezno Otvaranje’i Najavio Pojačano Testiranje

Njemački Ministar Zdravstva Pozvao Na ‘Oprezno Otvaranje’i Najavio Pojačano Testiranje

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn odbio je u četvrtak kritike oporbe vezano uz plan postupnog popuštanja mjera protiv pandemije koronavirusa, koji će se realizirati usporedno s cijepljenjem i pojačanim testiranjem.

Spahn se založio za “oprezno popuštanje prema novom normalnom” dan nakon što su kancelarka Angela Merkel i 16 pokrajinskih premijera dogovorili izlazak iz ‘lockdowna’ korak po korak, unatoč tome što broj zaraza ponovno raste.

Njemačka je zatvorila maloprodaju, restorane i druge poslovne aktivnosti u sklopu strogog zatvaranja s kojim je započela još u studenome i postupno ga jačala.

U srijedu je dogovoreno da se zatvaranje produži do 28. ožujka, no Merkel i premijeri saveznih pokrajina postavili su plan kojim se nekim područjima života omogućava ranije postupno otvaranje ako se na regionalnoj razini snizi stopa zaraze.

Spahn je upozorio da virus i dalje predstavlja prijetnju za zemlju. “No sve upućuje na to da će ovo biti zadnje proljeće u ovoj pandemiji”, rekao je ministar obraćajući se zastupnicima u Bundestagu.

Spahn je najavio da će savezna vlada od ponedjeljka financirati jedan besplatan test na koronavirus tjedno za svakog građanina, što je tjedan dana kasnije nego li je bilo planirano.

Jedan od vodećih zdravstvenih stručnjaka i član socijaldemokrata Karl Lauterbach upozorio je na Twitteru da će doneseni plan biti beskoristan budu li se odgađala planirana testiranja.

Čelnica stranke Ljevica Susanne Ferschl kritizirala je najnoviji odgovor na pandemiju ukazujući na regionalne razlike i mijenjanje standarda za otvaranje. “To je arbitrarno i ne predstavlja strategiju”, ustvrdila je.

Christine Aschenberg-Dugnus, predstavnica njemačkih liberala (FDP) koji se protive opsežnim zatvaranjima, nazvala je pak njemačku usporenu kampanju cijepljenja “sramotom”, prenosi Hina.

SRM.de/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)