Home / EU / ‘NEPOTREBNA PUTOVANJA’: Kazna i do 2.000 eura ako iz Austrije dođete u kupovinu u Njemačku

‘NEPOTREBNA PUTOVANJA’: Kazna i do 2.000 eura ako iz Austrije dođete u kupovinu u Njemačku

Njemačka je uspostavila nova stroga pravila ulaska zbog koronavirusa. Što to znači za Austrijance koji žele prijeći granicu?

Ljudima koji žive u austrijskim pograničnim regijama prelazak u Njemačku kako bi natočili spremnik, obavili kupovinu ili posjetili ljekarnu – bio je normalan način života već desetljećima.

Međutim, od srijede, 9. prosinca, Austrijancima je zbog propisa o karanteni zabranjen prelazak granice za kupovinu ili za bilo koji drugi oblik odlaska u trgovinu u Njemačkoj.

Svatko tko prekrši kršenje karantene u Njemačkoj riskira kaznu do 2.000 eura – čak i samo za kratko putovanje preko granice kako bi napunio spremnik benzinom ili otišao u kupovinu.

Glasnogovornik bavarskog ministarstva zdravstva Marcus da Gloria Martins rekao je za BR24 da je prelazak granice da bi se nešto kupilo “nepotrebno putovanje preko granice” i da zbog toga podliježe novčanoj kazni.

Prema Uredbi o ulasku u karantenu (Einreise-Quarantäne-Verordnung), ‘nepotrebna putovanja’ preko granice kažnjavaju se novčanim kaznama.

Njemački BR24 izvještava da će njemačka savezna policija provoditi redovite provjere u pograničnim regijama kako bi odvratila Austrijance koji prelaze granicu s Njemačkom u kupovinu.

Glasnogovornik bavarskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da je “savezna policija odgovorna za graničnu kontrolu u strogom smislu te riječi”.

Kako mogu dokazati da ne kupujem?

Iako se neki Austrijanci mogu brinuti da će privući novčanu kaznu prvenstveno zbog svojih registarskih oznaka, postoje i drugi valjani razlozi za ulazak u Njemačku – prvenstveno zbog posla, posjeta rodbini, pohađanja obrazovne ustanove ili medicinske skrbi.

Policija ima pravo zaustaviti svako vozilo koje želi, čak i na temelju stranih registarskih oznaka.

Ne postoji utvrđeni obrazac koji se koristi za dokazivanje prirode vašeg putovanja , a vlasti kažu da će svaki slučaj uzeti u obzir.

Njemačka policija potvrdila je da su ‘desecima’ Austrijanaca izrečene novčane kazne tijekom vikenda 12. i 13. prosinca zbog prelaska u Njemačku radi kupovine.

Passauer Neue Press izvijestio je da policija radi provjere kupaca u okrugu Simbach am Inn u Bavarskoj./Fenix/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)