Home / Vijesti / BiH / Zatraženo uvođenje obveznog PCR testa za ulazak u BiH

Zatraženo uvođenje obveznog PCR testa za ulazak u BiH

Federalno ministarstvo zdravstva traži od Vijeća ministara BiH da izda naredbu da svi državljani uključujući i one iz Srbije i Hrvatske pri ulasku u BiH moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Ovaj zahtjev podrazumijeva da bi ovaj uvjet važio za sve ljude, a novina je za državljane iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske s obzirom na to da su oni iz inozemstva i prije prelazili granicu samo uz negativan PCR test.
Kako su naveli iz Federalnog ministarstva zdravstva, na području Federacije je ozbiljna epidemiološka situacija i zaključno sa 7. prosincem ove godine je u ovom bh. entitetu registrirano 61.031 ukupno slučajeva zaraze koronavirusom dok ih je 18.059 aktivno.
“Ozbiljnu epidemiološku situaciju imaju i zemlje okruženja kao i zemlje EU, pa stoga donose restriktivne mjere kada su u pitanju ulasci ljudi u navedene države. Pred nama su božićni blagdani koji obilježavaju pripadnici katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, zatim i Nova godina pa je potrebno pravovremeno poduzeti protuepidemijske mjere da vi se spriječilo daljnje širenje virusa”, naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Zbog svega navedenog predložili su Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH da upute zajednički prijedlog odluke prema Vijeću ministara BiH te da se njome naredi da svi strani državljani koji dolaze iz inozemstva, uključujući i one iz zemalja okruženja moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati računajući od dana ulaska u zemlju.

Istaknuli su i to da bi uz navedenu odluku trebalo predvidjeti i izuzetke na koje se ne bi odnosilo ovo pravilo.

Epidemiološka situacija u susjedstvu je pogoršana, pa se tako u Srbiji i Hrvatskoj dnevno bilježi po nekoliko tisuća zaraženih i veliki broj preminulih osoba.

U obje ove zemlje su pooštrene epidemiološke mjere, a isti slučaj je i sa Crnom Gorom./vecernjiba/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)