Home / Vijesti / BiH / Zatraženo uvođenje obveznog PCR testa za ulazak u BiH

Zatraženo uvođenje obveznog PCR testa za ulazak u BiH

Federalno ministarstvo zdravstva traži od Vijeća ministara BiH da izda naredbu da svi državljani uključujući i one iz Srbije i Hrvatske pri ulasku u BiH moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Ovaj zahtjev podrazumijeva da bi ovaj uvjet važio za sve ljude, a novina je za državljane iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske s obzirom na to da su oni iz inozemstva i prije prelazili granicu samo uz negativan PCR test.
Kako su naveli iz Federalnog ministarstva zdravstva, na području Federacije je ozbiljna epidemiološka situacija i zaključno sa 7. prosincem ove godine je u ovom bh. entitetu registrirano 61.031 ukupno slučajeva zaraze koronavirusom dok ih je 18.059 aktivno.
“Ozbiljnu epidemiološku situaciju imaju i zemlje okruženja kao i zemlje EU, pa stoga donose restriktivne mjere kada su u pitanju ulasci ljudi u navedene države. Pred nama su božićni blagdani koji obilježavaju pripadnici katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, zatim i Nova godina pa je potrebno pravovremeno poduzeti protuepidemijske mjere da vi se spriječilo daljnje širenje virusa”, naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Zbog svega navedenog predložili su Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH da upute zajednički prijedlog odluke prema Vijeću ministara BiH te da se njome naredi da svi strani državljani koji dolaze iz inozemstva, uključujući i one iz zemalja okruženja moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati računajući od dana ulaska u zemlju.

Istaknuli su i to da bi uz navedenu odluku trebalo predvidjeti i izuzetke na koje se ne bi odnosilo ovo pravilo.

Epidemiološka situacija u susjedstvu je pogoršana, pa se tako u Srbiji i Hrvatskoj dnevno bilježi po nekoliko tisuća zaraženih i veliki broj preminulih osoba.

U obje ove zemlje su pooštrene epidemiološke mjere, a isti slučaj je i sa Crnom Gorom./vecernjiba/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)