Home / EU / SVE ŠTO MORATE ZNATI O KARANTENI U NJEMAČKOJ: Tko mora ići u karantenu, koliko dana, koga nazvati, koje su kazne…

SVE ŠTO MORATE ZNATI O KARANTENI U NJEMAČKOJ: Tko mora ići u karantenu, koliko dana, koga nazvati, koje su kazne…

U Njemačkoj vrijedi dvotjedna karantena za sve koji dobiju pozitivne rezultate testa na koronavirus ili se sumnja da su bili u kontaktu s virusom. Evo što trebate znati.

 

Što se računa kao rizično područje?

Njemački Institut Robert Koch (RKI) kontinuirano ažurira svoj popis rizičnih područja , koji sada uključuje nekoliko regija u Europi. Općenito, to se odnosi na područja u kojima je posljednjih sedam dana bilo više od 50 slučajeva zaraženih na 100.000 ljudi.

Putnici koji u Njemačku dolaze vlakom, zrakoplovom ili brodom i koji su bili u rizičnom području, 14 dana moraju biti u karanteni. Čim dođu moraju izravno ići u svoju kuću ili odgovarajućem smještaju.
To se, međutim, ne odnosi na one koji su jednostavno putovali kroz rizično područje, bez ikakvih zaustavljanja, kao dio svog putovanja.

Slijedi karantena od dva tjedna, iako se u nekim slučajevima karantena može skratiti kad putnik dobije liječničku potvrdu odnosno negativan rezultat testa.

Da biste dogovorili test u Njemačkoj, možete nazvati telefonsku liniju na broj 116 117.

Može li se onima koji nisu putovali također naložiti karantena?

Da, ako ste stupili u kontakt s osobom koja pati od koronavirusa ili pokazujete tipične simptome virusa (vrućica, otežano disanje, kašalj itd.). Može vam se izreći karantena kao mjera predostrožnosti.

Što biste trebali učiniti ako u Njemačku uđete iz rizičnog područja?

Kad se vraćate iz rizičnog područja, također morate obavijestiti lokalni zdravstveni ured (Gesundheitsamt) i navesti adresu boravišta.

Niste sigurni koga kontaktirati? Jednostavno upišite svoj poštanski broj (ili Postleitzahl, ili PLZ) na web stranici  Instituta Robert Koch (RKI).

Ako to zatraži zdravstveno tijelo, morat ćete dokazati da imate negativan test na koronavirus ili se testirati u roku od 10 dana od dolaska.

Ipak, čak i ako su rezultati testa negativni, morat ćete zakonski obavijestiti svoje lokalno zdravstveno tijelo ako u sljedećih 14 dana razvijete simptome virusa.

Mogu li dobiti besplatni test?

Do 15. rujna putnici koji u Njemačku stižu iz bilo koje zemlje – bilo da je klasificirano kao rizično područje ili ne – mogli su dobiti besplatni test. No, od tada je besplatno testiranje dostupno samo onima koji su vrijeme proveli u rizičnom području do 14 dana prije ulaska u Njemačku.

Oni će se kvalificirati za test – koji se provodi u zračnim lukama, lukama, liječničkim ordinacijama i ponekad na željezničkim postajama, poput berlinskog Hauptbahnhofa – do 10 dana nakon povratka.

Treba li i djecu testirati na virus nakon povratka s rizičnog područja?

Da, iako se dob u kojoj započinje testiranje razlikuje ovisno od savezne države do države..

Može li se karantena ukinuti nakon testa na koronavirus?

Putnici koji se vraćaju u Njemačku iz rizičnog područja kvalificiraju se za besplatni test na koronavirus. U nekim od 16 njemačkih država oni koji imaju negativan test ne moraju u karantenu.

Međutim, to ćete morati provjeriti u državi u kojoj ste u posjeti ili boravku. Za više informacija posjetite stalno ažuriranu web stranicu njemačkog Ministarstva vanjskih poslova sa smjernicama za dolazne putnike.

Postoje li posljedice nepridržavanja karantene?

Da.

Svatko tko je bio u rizičnom području u Njemačkoj dužan je obavijestiti svoje lokalne zdravstvene vlasti. Ako to ne učine i ne slijede karantenski nalog koji posljedično dobivaju, može biti kažnjen do 25.000 eura prema njemačkom Zakonu o zaštiti od infekcija (Infektionsschutzgesetz).

Trenutačno se razgovara o strožim kaznama, uključujući i zatvorsku kaznu, nakon incidenta u kojem je lokalni “širilac” u Bavarskoj zarazio nekoliko ljudi nakon nepoštivanja naloga za karantenu.

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)