Home / Vijesti / BiH / Republika Srpska propala ,zbog ENORMNOG ZADUŽIVANJA podignute KRIVIČNE PRIJAVE protiv DODIKA I CVIJANOVIĆKE

Republika Srpska propala ,zbog ENORMNOG ZADUŽIVANJA podignute KRIVIČNE PRIJAVE protiv DODIKA I CVIJANOVIĆKE

Ukupan dug Republike Srpske se u poslednjih 15 godina skoro je udvostručen. 2005. godine iznosio je 3.344 000 000 KM, a danas iznosi 6.065 000 000 KM, skoro duplo više u odnosu na 2005 godinu.

Već 2010. godine se popeo na tri milijarde i 848 miliona, da bi u 2015. skočio na pet milijardi i 277 miliona, a prema vladinim projekcijama za 2020. godinu biće veći od šest milijardi. U skladu s tim, rasle su i godišnje rate za servisiranje duga.

Zanimljivo je da je od 2005. godine, kada je na čelo Ministarstva finansija Republike Srpske došla Svetlana Cenić, počeo da se primjenjuje plan otplate dugova iz suficita budžeta. Pa je tako već 2006. dug smanjen na 3 milijarde i 216 miliona maraka, a 2007. na 3 miljarde i 178 miliona maraka.

To nije potrajalo dugo. Već  2008. godine ukupan dug Srpske popeo se na 3 milijarde i 426 miliona. Svetlana Cenić je smijenjena nakon samo godinu dana,  a vlast preuzeo Dodikov SNSD.

Cenić podsjeća da je Republika Srpska Zakon o unutrašnjem dugu dobila tek 2004. godine, te da se statistika počela objavljivati tek 2007. godine, kada se pokušalo lažno prikazati da je dug do tada uvećan za 1, 4 miljarde maraka, umjesto 688 miliona, dok se ostatak odnosio na stari predratni dug.

“Mi tada nismo imali ni mogućnost prodaje trezorskih zapisa, obveznica i koje čega. Takođe, ako pogledate izvještaj Centralne banke, vidjećete da mi nismo imali dugova fondova i slično.” – objašnjava Svetlana Cenić, bivši ministar finansija RS.

Ekonomski instutut iz Bijeljine je, upravo zbog prekomjernog zaduživanja, podnio krivične prijave protiv Radovana Viškovića, Željke Cvijanović i Milorada Dodika. Glavni razlog je rata za otplatu dugova koja je 2018. godine iznosila rekordnih 850 miliona maraka.

“Prirast BDP – a je bio 380 miliona, a otplaćivali smo 850 miliona. Znači zarađivali smo jednu marku a otplaćivali dvije. Prije deset godina je bila potpuno drugačija situacija kada je prirast društvenog proizvoda bio 600 miliona, a vraćali smo 100 miliona, znači zarađivali smo 6 maraka, a vraćali jednu.”, poručuje Aleksa Milojević iz Ekonomskog instituta iz Bijeljine.

Milorad Dodik, protiv koga je, između ostalih, podignuta krivična prijava, ne mari za kritike stručnjaka.

„Šta vas briga za to. Mi ćemo se zaduživati, a vi podnosite krivične prijave”, rekao je Dodik.

Prema projekcijama Vlade Srpske za 2023. na otplatu dugova će ići čak milijardu maraka, što je ujedno i najveća godišnja rata za servisiranje duga otkad postoji Republika Srpska. A ukupan dug će biti oko 6 i po miljardi maraka. Svetlana Cenić kaže da tu nije kraj.

” Podsjećam da tu ulazi i dug državnih preduzeća, a oni to ne računaju, kao i dug zdravstva”, kaže Cenić.

Prema posljednjim zvaničnim podacima iz Vlade Srpske, dug javnih preduzeća i Investiciono – razvojne banke RS je u 2019. godini bio  milijardu i 200 miliona maraka, dok je dug u zdravstvu u prošloj godini takođe premašio milijardu maraka.

BNTV/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)