Home / EU / SZO: Zabrane putovanja ne mogu biti u nedogled

SZO: Zabrane putovanja ne mogu biti u nedogled

Zabrane međunarodnih putovanja ne mogu ostati na snazi u nedogled i zemlje će morati da učine više kako bi smanjile širenje virusa korona unutar svojih granica, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Samo uz strogo pridržavanje zdravstvenih mjera, od nošenja maski do izbjegavanja gužvi, svijet će uspjeti da pobijedi pandemiju COVID-19, izjavio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na virtuelnom brifingu u Ženevi, prenio je Rojters.

“Tamo gdje se sprovode ove mjere, slučajevi padaju. Tamo gdje se ne sprovode, slučajevi se povećavaju”, rekao je Tedros pohvalivši Kanadu, Kinu, Njemačku i Južnu Koreju za kontrolu žarišta.

Načelnik sektora za vanredne situacije pri SZO Majk Rajan izjavio je da je nemoguće da zemlje drže zatvorene granice u doglednoj budućnosti.

“Biće skoro nemoguće za pojedine države u doglednoj budućnosti zatvore granice. Ekonomije se moraju otvoriti, ljudi moraju da rade, trgovina mora da bude nastavljena”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, jasno je da kada se uspostavi pritisak na virus, brojke padaju, dok kada se popusti pritisak, slučajevi rastu.

Rajan je rekao da trenutna situacija u Španiji nije ni približno tako loša kao što je bila na vrhuncu pandemije i da očekuje da će žarišta biti stavljena pod kontrolu, iako će biti potrebno više dana ili nedjelja da se uoči budući obrazac bolesti./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)