Home / Vijesti / Svijet / UDARNA VEST, KRENUO DRUGI VAL K0R0NA VIRUSA: Rekordan Broj Zar,Aženih, STIGLO VAŽNO UP0Z0RENJE

UDARNA VEST, KRENUO DRUGI VAL K0R0NA VIRUSA: Rekordan Broj Zar,Aženih, STIGLO VAŽNO UP0Z0RENJE

Mnoge države, posebno one u kojima su vlasti ranije ublažile mjere fizičke udaljenosti, imaju drugi val nakon što je od prvog vala prošlo više od mjesec dana.

Gotovo je 40 država proteklh nedelja prijavilo rekordna povećanja broja zar,aženih u jednome danu, otprilike dvostruko više nego prijašnjih nedelja, što prema Reutersovim podacima pokazuje da je pan,demija zahvatila sve svjetske regije.

Stopa zar,aženih nije se povećala samo u državama poput SAD-a, Brazila i Indije, koje svjetski mediji navode kao zemlje s velikim epi,demijama, nego i u Australiji, Japanu, Hong Kongu, Boliviji, Sudanu, Etiopiji, Bugarskoj, Belgiji, Uzbekistanu i Izraelu, među ostalima.

‘Nećemo se vratiti ‘starom normalnome”

Mnoge države, posebno one u kojima su vlasti ranije ublažile mjere fizičke udaljenosti, imaju drugi val nakon što je od prvog vala prošlo više od mjesec dana.

“Nećemo se vratiti ‘starom normalnome’. Pan,demija je već promijenila načine života”, rekao je glavni ravnatelj Svjetske zdr,avstvene or,ganizacije (W,H,O) Ted,ros Adh,anom Ghebre,yesus ovaj tjedan.

“Pozivamo sve ljude da svoje odluke o tome kamo idu, što rade i s kime se sastaju tretiraju kao odluke o životu i sm,rti – jer one to i jesu”, upozorio je.

Reutersovi podaci, prikupljeni na temelju službenih izvješća, pokazuju stalni porast broja zemalja koje prijavljuju rekordna dnevna povećanja broja zar,aženih viiru,som koji uzrokuje c0vid-1,9 proteklog mjeseca.

Na vrhu po broju zar,aženih je SAD

Najmanje sedam zemalja prijavilo je takva povećanja prije tri tjedna, najmanje 23 zemalja prije dva tjedna, prije tjedan dana najmanje 20 zemalja, a ovaj tjedan najmanje 37 zemalja.

Gotovo uvijek se ne prijavljuju točne brojke novozar,aženih i umrlih ljudi, pogotovo u zemljama sa slabom zdravstvenom zaštitom, rekli su zdravstveni stručnjaci.

Za ovo izvješće Reutersovi podaci ograničeni su na zemlje koje redovno prijavljuju dnevne brojke. Porast broja zaraženih obično prethodi porastu broja um,rlih za nekoliko tjedana.

Na vrhu po broju zaraženih je SAD, ovaj vikend u toj je zemlji premašen broj od 4 milijuna zar,aženih i više od 1000 um,rlih četvrti dan zaredom.

Brazil i Indija – za koje ep,idemiolozi kažu da ih još uvijek mjeseci dijele od vrhunca epi,demije –  također su premašili milijun slučajeva.

Porast zar,aženih među mladim ljudima

Podaci pokazuju sve veći broj ponovnog porasta broja slučajeva u zemljama širom svih regija. U Australiji su nakon ponovnog izbijanja zar,aze vlasti uvele djelomičnu šestotjednu kar,antenu i obavezno nošenje zaštitnih maski za stanovnike Melbournea, drugoga po veličini grada u zemlji Australija i Japan, koji je ovaj tjedan također prijavio dnevni rekord u broju zaraženih, upozoravaju na porast zar,aženih među mladim ljudima, od kojih su mnogi proslavljali kraj mjera u barovima i na zabavama.

U Meksiku, koji je ovaj tjedan također prijavio dnevni rekord i četvrti je po broju um,rlih u bilo kojoj zemlji, dužnosnici su upozorili da bi se trend pada broja slučajeva koji je počeo sredinom lipnja – otprilike u vrijeme kada je grad počeo ublažavati mjere fizičke udaljenosti – mogao preokrenuti.

Na osnovi stope hos,pitalizacija proteklog tjedna gradonačelnica Ciudad de Mexica Claudia Sheinbaum rekla je da bi broj hos,pitaliziranih do listopada mogao premašiti brojke iz lipnja, kad je pan,demija bila na vrhuncu.

“Važno je shvatiti da, ako ne promijenimo trend, rast će biti eksponencijalan”, upozorila je.

Španjolska opet bilježi rekordan rast zar,aze

U Europi, gdje je u punom jeku sezona ljetnih odmora, novi dnevni rekordan porast broja zar,aženih u Španjolskoj vjerojatno će odvratiti turiste od posjeta nekima od najpopularnijih odredišta na kontinentu.

U Africi je u Keniji zabilježeno rekordno dnevno povećanje broja zar,aženih manje od dva tjedna nakon popuštanja mjera, među kojima su i domaći putnički letovi.

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta, koji je objavio da će se međunarodni letovi nastaviti 1. kolovoza, zbog povećanja broja zar,aženih sazvao je hitni sastanak dužnosnika u ponedjeljak.

Na Bliskom istoku, Oman je nakon izvješća o rekordnom broju slučajeva u subotu uveo nova ograničenja, osim dvotjedne kar,antene koja će se preklopiti s islamskim blagdanom Kurban-bajramom.
(Izvor: Net.hr)

Komentari

komentari

Check Also

Sebija ne da Općoj bolnici praznu Vaskularnu kliniku: To je naše vlasništvo

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović danas se federalnom ministru zdravstva Vjekoslavu …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)