Home / EU / Zašto se virus korona brzo širi Italijom?

Zašto se virus korona brzo širi Italijom?

U samo nekoliko dana u Italiji je otkriveno 150 slučajeva zaraze virusom korona, a dosad ima zaraženih u pet italijanskih pokrajina.

Četvrta osoba zaražena novim virusom korona preminula je u Italiji, javio je danas RAI, dok zvaničnici ulažu napore da obuzdaju epidemiju u sjevernom dijelu zemlje, gdje je u posljednja tri dana registrovano više od 150 slučajeva zaraze.

Očekuje se da će broj zaraženih rasti iz sata u sat, piše Korijere dela Sera koji dodaje kako je noćna mora u Italiji započela u petak ujutro kada je preminula prva zaražena osoba.

Samo u pokrajini Lombardiji zaraženih je preko 90, dok ih je u Venetu oko 25.

U samo 48 sati od smrti te prve žrtve gore dve navedene pokrajine završile su u blokadi, u karntinu. Na cestama se nalaze vojska i policija, a škole, kina, bazeni i slično su zatvoreni na najmanje nedelju dana.

Zašto se koronavirus proširio brzo?

Čelni čovek agencije za civilnu zaštitu Angelo Boreli rekao je da ne treba kriviti ljekare, ali oni nisu na vrijeme prepoznali simptome koronavirusa. Osim toga i oni su se zarazili jer nisu primjereno liječili pacijente, navodi portal Index.

Italijanski list piše kako je u bolnici gdje je bio hospitalizovan prvi oboljeli pacijent najmanje pet doktora i medicinskih sestara zaraženo. U bolnici u Dolu gdje je hospitalizovana još jedna zaražena osoba troje je medicinara zaraženo.

“Ne radi se tu o broju napravljenih testova. Bilo je situacija u kojima nismo na vrijeme prepoznali simptome virusa korona. Ljekari su imali problema pri identifikaciji simptoma”, rekao je Boreli.

Podsetimo, prva zaražena osoba u Italiji, 38-godišnjak, došao je prošle nedelje u bolnicu, ali su ga pustili kući sa dijagnozom gripa. S obzirom na to da nigde nije putovao ljekari ga nisu testirali na virus korona, ali nekoliko dana kasnije stanje mu se zakomplikovalo te se vratio u bolnicu i tek juče je otkriveno da je zaražen.

Virolog i naučnik s milanskog univerziteta Fabricio Pregliasko rekao je kako niko od ljekara nije pomislio na virus korona jer u Italiji on dosad nije bio zabilježen osim kod dvoje turista koji su još krajem januara hospitalizovani. Ali oni su došli iz Kine i bili na skroz drugom području.

“Jednostavno nije bilo razloga sumnjati u virus korona, pogotovo što je vladalo grip. Italija se našla u situaciji u kakvoj je bila i Kina, suočila se s novima virusom. Istina o virusu korona se priča već mjesec dana, ali u Italiji nije bilo niti jednog drugog slučaja osim tih turista”, dodao je.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)