Home / EU / Slovenija spremna i na zatvaranje granice

Slovenija spremna i na zatvaranje granice

Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je danas da je Slovenija spremna i da zatvori granice ukoliko se pojača rizik unosa virus korona, javljaju slovenački mediji.

Zbog širenja koronavirusa Slovenija će zatvoriti granice bude li potrebno, odnosno sprovoditi mjere koje su srazmjerne i odgovarajuće prilikama do kojih može doći”, kazao je Šarec novinarima prilikom popodnevne proslave predaje novog helikoptera policiji na ljubljanskom aerodromu, prenosi Hina.

Prema riječima slovenačkog premijera u ostavci, slovenačka vlada i zdravstvene institucije dnevno prate događaje zbog vjerovatnog rizika da će se virus pojaviti i u Sloveniji.

Postoje i scenariji za dalje aktivnosti, pa i angažovanje civilne zaštite i policije, ako bi došlo do većeg broja obolelih, no sve te mjere treba da budu primjerene razvoju situacije.

Za četvrtak je predviđeno da vlada o riziku širenja virusa raspravlja i na svojoj redovnoj sjednici, u kontaktu je s vlastima u susjednim državama, a i Slovenija će se odazvati na sastanak koji je s kolegama premijerima iz susjednih država najavio predsjednik italijanske vlade Ðuzepe Konte.

Zdravstvene vlasti u ponedjeljak su potvrdile da je ukupno 13 ljudi do sada u Sloveniji bilo testirano na novi virus korona i da su svi testovi pokazali negativan rezultat.

U tzv. kućnom karantinu su dva para koja su prošle nedjelje u domovinu prebačeni s kruzera Dajmond Princes, a testovi sprovedeni prije toga u Japanu i oni u Sloveniji pokazali su da nisu zaraženi. Oni se dobro osjećaju i nemaju simptome bolesti.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)