Home / Vijesti / Svijet / U razornom potresu u Albaniji najmanje sedam poginulih i stotine povrijeđenih osoba

U razornom potresu u Albaniji najmanje sedam poginulih i stotine povrijeđenih osoba

Albanija zbraja štete nakon serije razornih zemljotresa i sve državne službe i spasilački timovi su na terenu. Posljednji izvještaj kazuje da je sedam osoba poginulo, a čak 325 povrijeđeno.

 

Informaciju o stradalim i povrijeđenim osobama potvrdilo je albansko ministarstvo zdravlja. Ipak, nadlženi strahuju da će bilans poginulih biti veći, s obzirom na to da se spasilačke službe još uvijek probijaju do brojnih ruševina.

Kako prenosi albanski A2 kanal, jedna osoba je poginula tako što je skočila s balkona zgrade. Najviše poginulih je u mjestu Thumani kod Drača. Veliki broj građevina je srušen ili oštećen, a na ulicama su bageri i druge mašine koje pokušavaju raščistiti najpogođenije dijelove.

 

Premijer Albanije se nalazi u Draču koji je pogođen serijom zemljotresa, a predsjednik zemlje Ilir Meta je u Thumaniju koji je također stradao i gdje se zna da su za sada poginule tri osobe.

Škole su zatvorene u tri grada i to Draču, Lezheu i Tirani.

Podrška Albaniji stiže iz brojnih zemalja, a ministar vanjskih poslova Kosova Beghjet Paccoli je kazao da će kosovske spasilačke službe pružiti pomoć kolegama u Albaniji.

Trenutno nema informacija da li ima povrijeđenih državljana BiH, a to su nam kazali u Ministarstvu vanjskih poslova naše države, s obzirom na to da BiH nema diplomatsko predstavništvo u Albaniji.

Najjači zemljotres koji je pogodio Albaniju iznosio je 6,4 stepena prema Richterovoj skali na dubini od 20 kilometara i 20 kilometara od Drača.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)