Home / EU / Njemačka pooštrava granične kontrole
Poslovnidnevnik.ba

Njemačka pooštrava granične kontrole

Nakon što je donesena odluka o produženju kontrole na njemačko-austrijskoj granici, Njemačka je najavila pooštrene kontrole i na ostalim granicama, saopštio je njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zihofer.

“Bezbjednost počinje na našim granicama. Zato sam, pored produženja kontrola na njemačko-austrijskoj granici, naložio intenziviranje tzv. pokretnih kontrola i na ostalim granicama. Mi sve naše granice držimo na oku”, napisao je Zihofer na Twitteru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objasnilo da je riječ o mjerama “uspješnije borbe protiv sekundarne migracije u Evropi”, dodajući da se misli na izbeglice koje iz ostalih zemalja Europske unije pokušavaju da uđu u Njemačku.

Portparol ministarstva je na Twitteru naveo da se “još bilježi visok broj ilegalnih pokušaja prelaza granica”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je samo u prvih osam mjeseci ove godine na njemačko-austrijskoj granici zabilježeno 6.700 ilegalnih pokušaja prelaska granice.

Od toga 3.700 osoba je vraćeno u zemlje EU iz kojih su krenule prema Njemačkoj.

Pokretne kontrole, koje se u Njemačkoj nazivaju i “skrivene kontrole”, su mobilne kontrole granica koje se obavljaju i do 30 kilometara unutar državne teritorije.

Tako je pograničnoj policiji omogućena kontrola sumnjivih osoba i nakon ulaska u Njemačku.

Zemlje članice Šengenskog prostora smiju u vanrednim situacijama, za period od po šest mjeseci, da uvedu kontrolu svojih granica.

Njemačka je kontrolu granice prema Austriji uvela u septembru 2015. u jeku izbjegličkog talasa preko tzv balkanske rute./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Raste broj oboljelih u Italiji, zatvorene škole i prodavnice

Broj oboljelih od novog virusa korona u Italiji porastao je četvorostruko i sada iznosi 17, …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)