Home / Vijesti / BiH / Povećavaju penzije pripadnicima MUP-a

Povećavaju penzije pripadnicima MUP-a

Razlog za donošenje Zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima sadržan je u potrebi za poboljšanjem materijalnog statusa policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

On je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, koji se donosi po hitnom postupku i u interesu je svih pripadnika MUP-a koji će se penzionisati, rekao da se ovim aktom propisuje da će se policijskom službeniku lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrđivati na osnovu pet godišnjih plata koje su za policijskog službenika najpovoljnije.

Lukač je naveo da postoji poseban Zakon o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, te da, osim Zakona o republičkoj upravi, ima poseban zakon – Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima koji uređuje nadležnost i djelokrug rada i koji već sadrži odredbe koje se odnose na penzionisanje policijskih službenika.

“U toku izrade ovog prijedloga zakona izvršene su konsultacije sa Fondom PIO Srpske i pribavljena mišljenja drugih nadležnih organa, te je zaključeno da je predložena odredba, kada se dovede u vezu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, dovoljno jasna da se izvrši obračun visine penzije za policijske službenike”, rekao je Lukač.

On je dodao da se sve ostalo u postupku ostvarivanja penzije vrši u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Za sprovođenje ovog zakona potrebna su dodatna sredstva iz budžeta Srpske, navodi se u obrazloženju prijedloga tog akta.NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)